Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


A jövő számítógépe már a láthatáron!?

2019.09.27. 08:00

 

Új korszak beköszöntét ígéri az a napokban terjedő (nem hivatalos, csak „kiszivárgott”) hír, miszerint a Google áttörést ért el a kvantumszámítógépek fejlesztése terén.

A keresőóriás és a NASA által kifejlesztett kvantumprocesszor az erről szóló kutatási dokumentáció szerint 3 perc és 20 másodperc alatt végez egy olyan művelettel, mely a világon jelenleg működő legerősebb szuperszámítógépnek 10000 évig tartana.

A hangsúly nem csak a gyorsaságon van, hanem azon is, hogy olyan új lehetőségek nyílnak meg, melyek a jelenlegi számítógépek további teljesítményfokozása mellett sem lennének elérhetőek. Ilyenek például az anyagmolekulák mozgásának valós időben történő elemzése vagy az idegrendszer neuron-szintű visszafejtése. A kvantumszámítógépek megváltoztathatják azt, ahogy napjainkban bizonyos dolgokról (pl. törhetetlennek hitt titkosítások, mesterséges intelligencia alapú szimuláció) gondolkodunk, továbbá sok ma még nem is látható vagy sejthető kérdéskör is előtérbe kerülhet.

 

 

Egy kis technikai háttér

Az általunk ismert és használt számítógépek az információkat bitekben tárolják, melyeknek két lehetséges állapota van: 1 vagy 0. Emellett a műveleteket alapvetően szép sorjában hajtják végre, egyiket a másik után. Az „alapvetően” szó használata azért indokolt, mert bizonyos mértékű párhuzamos műveletvégzés a többmagos (több műveletvégző egységet tartalmazó) processzoroknak köszönhetően egy ideje már megoldott az egyszerű személyi számítógépeken (és persze telefonokon, tableteken, laptopokon) is, nem is beszélve a szuperszámítógépekről.

A kvantumprocesszorok azonban a „hagyományos” számítástechnikai alapokhoz képest egészen más elmélet szerint dolgoznak. Itt már van egy elmozdulás a tisztán 0 és 1 alapú számításoktól. Ugyanakkor a műveleteket párhuzamosan hajtják végre, ezáltal olyan kihívásokkal is megbírkóznak, melyeket a ma ismert és használt számítógépek még nem, vagy csak nagyon hosszú idő alatt lennének képesek teljesíteni.

 

 

Azt, hogy a Google a most nyilvánosságra került eredményeivel tényleg elérte-e a kvantumfölényt, egyelőre még szakemberek vitatják. Tudni kell, hogy a valós problémákra reagálni képes és univerzális kvantumszámítógépek kifejlesztésére már régóta kemény küzdelem folyik. Nem csak állami háttértámogatásnak örvendő óriásvállalatok, hanem oktatási és kutatási intézmények, startup cégek is igyekeznek előrukkolni a nagy meglepetéssel, melyre hivatalosan egyelőre a Google részéről sem került sor. Egyes várakozások szerint azonban hamarosan ez is bekövetkezik.

 

A cikket írta a PC Center Hungary Kft. a pcworld.hu Úgy tűnik, minden jelenlegi számítógép mehet a levesbe c. cikkében található információkat is felhasználva.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Rendszergazda szolgáltatás

További híreink

A jövő számítógépe már a láthatáron!?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német