Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Hogyan néznek ki a felhők? Hol vannak a nagy adatközpontok?

2019.03.05. 08:00

 

Hogyan néznek ki valójában a „felhők”?
Hol találhatók a nagy adatközpontok?
Milyen körülmények között tárolják, hogyan védik az adatainkat?

A felhő alapú szolgáltatásokat egyre többen használják. Sokan teszik ezt úgy, hogy nincsenek is tudatában. Attól a pillanattól kezdve ugyanis, hogy valamilyen információt (fájlt, dokumentumot, címlistát, levelezést stb) nem a saját eszközünkön tárolunk, hanem egy internetes szolgáltatónál, máris áttettük azt a felhőbe. A „felhőkben járunk” akkor is, amikor nem a saját gépünkre telepített szoftverrel dolgozunk, hanem egy online programmal (pl. telepített Microsoft Word szövegszerkesztő használata helyett Google Dokumentumot készítünk). A felhő vagy számítási felhő valójában (internetes) hálózaton történő adattárolás.

Földrajzi helytől függetlenül igénybe vehető felhő alapú szolgáltatások

 

A felhőknek köszönhetően sok minden rugalmasábbá válik.

Nem szükséges saját tárhelykapacitásainkra korlátozódnunk, csökken a helyhez kötöttség, egyre kevésbé függünk a tárgyaktól, számítástechnikai eszközeinktől. Nem szükséges pendrive-ot hordanunk magunknál, nem kell feltétlenül egy irodában ülnünk ahhoz, hogy ugyanazon dokumentumokon dolgozhassunk.

 

A legtöbb aggály a felhőkkel kapcsolatosan a biztonság miatt merül fel.

Érthető, hiszen fizikailag messzire kerülnek tőlünk adataink, lényeges lehet a földrajzi távolság köztünk és a tárolás helye között. Jellemzően nem is tudjuk, pontosan hol és milyen körülmények között őrizzük mentéseinket.

 

HOL TALÁLHATÓK A NAGY ADATKÖZPONTOK?

Szerte a nagyvilágban. Az Egyesült Államokban, Kínában, Nagy-Britanniában, Svédországban... Az Északi sarkkörön innen és túl, a tenger alatt, erdő közepén... Valójában egyre több az adat, így egyre nagyobb kihívást jelent az adatok - fenntartható módon történő - tárolása.

 

A nagy adatközpontok helyének megválasztásánál döntő szerepe van az olyan szempontoknak, mint pl. a stabil áramellátás, a hálózati kapcsolatok elérhetősége, biztonsági kérdések és az éghajlat.

Ez utóbbi leginkább azért fontos, mert az adatkadatközpontok üzemeltetésében jelentős költségtényező a hűtés.

Érthető tehát, hogy nemzetközi trendeknek megfelelően egyre inkább előnyben vannak az északi területek.

 

 

Európában a legnagyobb kapacitású szerverparkok Nagy-Britanniában, Írországban, Svédországban, Portugáliában találhatók. Dublinban 51 ezer m2 alapterületen működik a Microsoft egyik adatközpontja, az északi sarkkörtől 100 kilométerre fekvő svédországi Lulea nevű városban pedig a több tízezer szerverből álló Facebook adatközpont üzemel.

Ami Magyarországot illeti, bár több szempontból is ideálisak a körülmények (stabil áramellátás, alacsony földrengés- és árvízveszély), és itt is vannak hatékonyan működő adatközpontok, hazánk – éghajlata miatt – mégsem jelent kiemelt célhelyet a nagy felhőszolgáltatók számára.

 

HOGY NÉZNEK KI VALÓJÁBAN A "FELHŐK"?

A felhőszolgáltatások biztosításához nagyon komoly háttérinfrastruktúra szükséges. Ha a valóságra vagyunk kíváncsiak, akkor ragyogó kék égen úszó habos-babos bárányfelhők helyett első körben óriási betonépületekbe rejtett, hatalmas, több szempontból védett szerverparkokat képzeljünk magunk elé. A nagy adatközpontok ipari méretű üzemek, komoly áramellátó-, hűtő- és tűzoltórendszerekkel felszerelt, speciális létesítmények.

 

MI MINDEN SZOLGÁLJA AZ ADATKÖZPONTOK BIZTONSGÁGÁT, AZ ADATAINK VÉDELMÉT?

 

A fizikai biztonságot kerítések, videókamerák, kártyás beléptető- és biometrikus azonosítórendszerek, szigorúan megszabott hozzáférési szintek, adott esetben fegyveres őrség biztosítják.

A kiberbiztonságot ma már a hagyományos behatolásfigyelő eszközök mellett az öntanuló, mesterséges intelligencia alapú megoldások is szolgálják.

Microsoft 365

 

 

MILYEN TRENDEKET LEHET MEGFIGYELNI AZ ADATKÖZPONTOK LÉTESÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE KAPCSÁN?

„Zöldülő” szerverparkok

A nagy adatközpontok jelentős energiafogyasztók. Előrejelzések szerint ezek műlödéséből adódik majd 2020-ra az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 2-3 százaléka. A környezetterhelést ellensúlyozandó  „zöld” gondolkodás a felhőszolgáltatók részéről egyre inkább előtérbe kerül. Az energiahatékonyság fokozására a mesterséges intelligenciát is bevetik.

Közelebb a felhasználókhoz

A felhasználói élményt és a biztonságot is szolgálhatja az a trend, melynek alakítói próbálják az adatokat földrajzilag ismét egyre közelebb vinni a felhasználókhoz. A nagy adatközpontok tulajdonosai között vannak olyanok (pl. Microsoft), akik ún. mini adatközpontokat is üzemeltetnek. Ezzel egyrészt növelhető az adatátviteli sebesség, másrészt csökkenthető a kiszolgáltatottság a nagy adatközpontokkal szemben.

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a forbes.hu Betonba zárt felhő c. ismertetőjében és a computerworld.hu Adatutazás a valós és a virtuális térben c. cikkben szereplő információkat is felhasználva.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Felhő alapú szolgáltatások

Hogyan néznek ki a felhők? Hol vannak a nagy adatközpontok?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német