INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK

Rendszergazda szolgáltatás, Informatikai biztonság, Felhő alapú szolgáltatás, Virtuális távsegítség

INTERNETES MEGOLDÁSOK

Internetkapcsolat kialakítása, Saját cégneves e-mail címek karbantartása, Webtárhely biztosítás, Domain név karbantartás, Weboldal készítés

GDPR - INFORMATIKAI TÁMOGATÁS

Adatvédelem, adatbiztonság, GDPR informatikai szemmel. Rendszerezett, lényegretörő tartalmakkal kívánjuk segíteni a tájékozódást.

Hírek


ŐSZI ESET 1-ET FIZET 3-AT VÉDHET AKCIÓ
2019. augusztus 26., 08:00

53% KEDVEZMÉNY! Új ESET Internet Security vírusvédelem licenc rendelhető 3 eszközre 1 évre 17 262 Ft-ért. Magánszemélyek, cégek és intézmények számára is elérhető 2019. szeptember 16-ig.

Részletek

ZSAROLÓVÍRUS MOBILON? – ÍGY KERÜLHETŐ EL!
2019. augusztus 13., 08:00

Új, androidos mobiltelefonokat célzó zsarolóvírus terjed. Teszi ezt különösen nagy sebességgel, ugyanis nem egyesével, nem csak az egyes eszközökre történő letöltéssel támad, hanem adott esetben ho...

Részletek

2020-BAN MÁR A FACEBOOK VIRTUÁLIS PÉNZÉVEL FIZETÜNK?
2019. július 03., 08:00

A tervek szerint jövőre érkezik a Facebook saját virtuális pénze, a Libra. A kezelésére szolgáló digitális pénztárca a Calibra nevet kapta, mely jelenleg fejlesztés alatt áll.

Részletek

HONNAN TUDHATOM, HOGY ÁLHÍR?
2019. május 17., 08:00

Milyen céllal születnek valótlan tartalmak? Miért terjesztik az álhíreket? Milyen formában jelenhetnek meg az átverések az interneten? Mi utalhat arra, hogy kamu oldallal van dolgunk? Mit te...

Részletek

MÁJUS A CSALÁDOK HÓNAPJA! – ESET VÍRUSVÉDELEM AKCIÓ
2019. május 01., 08:00

ESET Internet Security vírusirtó 50%-os diákkedvezménnyel + 3 hónapig INGYENES PRÉMIUM kategóriás vírusvédelem androidos okostelefonra. Bárhonnan igénybe vehető szolgáltatás. Minősített ESET sz...

Részletek

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
2019. április 16., 08:00

Minden kedves látogatónknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Részletek

4+1 ÁLTALÁNOS ÉS BIZTONSÁGI GMAIL TIPP
2019. április 04., 08:00

15 év, több mint 1,5 milliárd aktív fiók, folyamatos fejlesztések... ez a Gmail. Bemutatunk néhány praktikus, mindenki számára elérhető, általános és biztonsági funkciót.

Részletek

30 ÉVES AZ INTERNET
2019. március 22., 08:00

Milyen volt az első weboldal? Mivel foglalkozik ma az internet megálmodója? Honnan indult és hol tart ma a web? – néhány kérdés, melyre most megadjuk a választ.

Részletek

HOGYAN NÉZNEK KI A FELHŐK? HOL VANNAK A NAGY ADATKÖZPONTOK?
2019. március 05., 08:00

Hogyan néznek ki valójában a „felhők”? Hol találhatók a nagy adatközpontok? Milyen körülmények között tárolják, hogyan védik az adatainkat?

Részletek

ELLOPTÁK MÁR E-MAIL CÍMEM, JELSZAVAM?
2019. február 13., 08:00

Hogyan kaphatunk választ egyszerűen és ingyen arra a kérdésre, veszélybe került-e már egy e-mail cím vagy jelszó? Mutatunk egy lehetőséget.

Részletek

INTERNETES BUBORÉK, AVAGY MINDENKINEK MÁST MUTAT A NET
2019. február 01., 08:00

Többen ugyanarra keresünk, mégis más találatokat kaphatunk a Google-ben. Algoritmus dönt arról, ki mit lásson a Facebook hírfolyamában. Akár hetekig, hónapokig követnek minket az általunk már felke...

Részletek

A 10 ÉVES KIHÍVÁSRÓL - MÁSKÉPP
2019. január 24., 08:00

„Így keletkezett egyre több adat, adat és adat... És az adatgyár máris felpörgött!” (Részlet a cikkből)

Részletek

5 TIPIKUS PÉNZÜGYI CSALÁS AZ INTERNETEN
2019. január 17., 08:00

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló internetes pénzügyi csalási módszereket, azt, hogy milyen formában jelentkeznek, hogyan ismerhetők fel, és mit tehetünk, ha magunk is érintettek leszünk, ...

Részletek

SZÁMÍTÁSTECHNIKAI- ÉS OKOSESZKÖZÖK TÉLI VÉDELME
2019. január 10., 08:00

Miért és hogyan védjük számítástechnikai- és okoseszközeinket a téli hidegben? Alapvető tudnivalók és jótanácsok a cikkben.

Részletek

BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!
2018. december 23., 08:00

Márai Sándor szavaival kívánunk minden kedves látogatónknak Békés, boldog karácsonyt!

Részletek

20 ÉVNYI VISSZAEMLÉKEZÉS – 20 ÉVES A PC CENTER!
2018. december 20., 08:00

20 év... Megállunk, felidézünk, ünnepelünk, megköszönünk. Köszönjük a bizalmat, köszönjük az eltelt 20 évet!

Részletek

ÚJ WEBOLDAL RÉGI GYŐRI GYÁRAKRÓL
2018. december 11., 08:00

Egy különleges témájú, tartalomgazdag weboldalt adtunk át nemrégiben: az ipartortenet.hu alatt régi győri gyárakról tájékozódhat, vagy akár ipartörténeti túrát is szervezhet az érdeklődő.

Részletek

KARÁCSONYI 3 AZ 1-BEN ESET VÍRUSVÉDELEM AKCIÓ
2018. december 05., 12:41

53% KEDVEZMÉNY! Új ESET Internet Security vírusvédelem licenc rendelhető 3 eszközre 1 évre 17 262 Ft-ért. Magánszemélyek, cégek és intézmények számára is elérhető 2019. január 2-ig.

Részletek

"KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT VÁLLALKOZÁS" 2019
2018. november 28., 08:00

Vállalkozásunk, a PC Center Hungary Kft. sikeresen pályázott a KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT VÁLLALKOZÁS 2019 minősítő védjegy elnyerésére. Így jogosultak lettünk a védjegy használatára.

Részletek

BLACK FRIDAY... ERRE FIGYELJ, MIELŐTT KÖLTENÉL!
2018. november 15., 08:00

Nyakunkon a Fekete Péntek, ami idén november 23-ra esik. Ilyenkor rengetegen vásárolnak műszaki cikkeket, számítástechnikai és telekommunikációs eszközöket, így okostelefonokat is. Összegyű...

Részletek

MIRE JÓ (ÉS MIRE NEM) A KIBERBIZTOSÍTÁS?
2018. október 19., 08:00

Bebiztosíthatjuk-e magunkat az „újfajta” digitális, internetes kockázatokkal szemben? Mit nyújtanak és mit nem a kiberbiztosítások? Mire számíthatunk a későbbiekben?

Részletek

TRÜKKÖS MOBILOK, MEGTÉVESZTŐ TESZTEK
2018. október 11., 08:00

Napvilágot látott, hogy több mobilgyártó is trükközik készülékeivel, ezáltal megtévesztheti a vásárlókat. Egy független kutatás menetét és eredményeit ismertetjük. Cikkünkből kiderül, mely kész...

Részletek

MEGFIGYELVE, PONTOZVA, MEGÍTÉLVE
2018. szeptember 28., 08:00

A technológiai haladással párhuzamosan az egyén megfigyelése mesteri szintre emelhető, és adódik a komplex kiértékelés és az egyes emberek megítélésének, minősítésének lehetősége is. Ez nem fikci...

Részletek

IT-BIZTONSÁG: 3,5 MILLIÓ ÜRES ÁLLÁS
2018. szeptember 20., 08:00

Hatalmas károkat okozó kiberbűnözés mellett hazánkban és világszerte is tombol az informatikai biztonság területén a munkaerőhiány.

Részletek

OFFICE 365 - TÖBBET UGYANANNYIÉRT
2018. szeptember 13., 08:00

Október 2-tól felhasználónként évi 5000 Ft-ért elérhetőek az Office alkalmazások (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access), ráadásul fejenként mindez kiegészül 1 TB OneDrive fe...

Részletek

A KÉK FÉNYRŐL - TIPPEK AZ ÁRTALMAK ELLEN
2018. szeptember 04., 08:00

A számítógépek, okostelefonok és más digitális eszközök kék fénye bizonyítottan hatással van egészségi állapotunkra: károsíthatja szemünk világát és nehezítheti az elalvást. Íme néhány tipp a ké...

Részletek

DIGITÁLIS OKTATÁS A NAGYVILÁGBAN
2018. augusztus 23., 08:00

India, Ausztrália, Dánia, Dél-Korea... Ezeket az országokat szemeltük ki azzal a céllal, hogy röviden rámutassunk, hogyan zajlik a digitális oktatás másutt.

Részletek

DIGITÁLIS ESZKÖZÖK ÉS INTERNET NÉLKÜL?
2018. augusztus 15., 08:00

Se számítógép, se laptop, se tablet, se okostelefon, se wifi, se közösségi háló, de még csak egyetlen okoskütyű sem, sehol a közelben. Vajon el tudunk még képzelni egy ilyen világot? Az elképzelé...

Részletek

MOBILKÖZPONTÚVÁ VÁLÓ INTERNETEZÉS
2018. augusztus 02., 08:00

Magyarországon 2017-ben már a 16 évesnél idősebbek 65%-a használt okostelefont. A magyar internetfelhasználók közel kétharmada pedig legalább annyiszor vagy többször internetezett mobilon, mint a...

Részletek

MI AZ A HTTPS?
2018. július 26., 08:00

„Kerülendők a nem biztonságos webhelyek. A http:// helyett a https:// előtaggal rendelkező honlapokat részesítsük előnyben...” – De miért jobb a HTTPS?

Részletek

HOGYAN NÉZNEK KI A FELHŐK? HOL VANNAK A NAGY ADATKÖZPONTOK?

2019. március 05., 08:00

Hogyan néznek ki valójában a „felhők”?
Hol találhatók a nagy adatközpontok?
Milyen körülmények között tárolják, hogyan védik az adatainkat?

 

A felhő alapú szolgáltatásokat egyre többen használják. Sokan teszik ezt úgy, hogy nincsenek is tudatában. Attól a pillanattól kezdve ugyanis, hogy valamilyen információt (fájlt, dokumentumot, címlistát, levelezést stb) nem a saját eszközünkön tárolunk, hanem egy internetes szolgáltatónál, máris áttettük azt a felhőbe. A „felhőkben járunk” akkor is, amikor nem a saját gépünkre telepített szoftverrel dolgozunk, hanem egy online programmal (pl. telepített Microsoft Word szövegszerkesztő használata helyett Google Dokumentumot készítünk). A felhő vagy számítási felhő valójában (internetes) hálózaton történő adattárolás.

Földrajzi helytől függetlenül igénybe vehető felhő alapú szolgáltatások

 

A felhőknek köszönhetően sok minden rugalmasábbá válik.

Nem szükséges saját tárhelykapacitásainkra korlátozódnunk, csökken a helyhez kötöttség, egyre kevésbé függünk a tárgyaktól, számítástechnikai eszközeinktől. Nem szükséges pendrive-ot hordanunk magunknál, nem kell feltétlenül egy irodában ülnünk ahhoz, hogy ugyanazon dokumentumokon dolgozhassunk.

 

A legtöbb aggály a felhőkkel kapcsolatosan a biztonság miatt merül fel.

Érthető, hiszen fizikailag messzire kerülnek tőlünk adataink, lényeges lehet a földrajzi távolság köztünk és a tárolás helye között. Jellemzően nem is tudjuk, pontosan hol és milyen körülmények között őrizzük mentéseinket.

 

 

HOL TALÁLHATÓK A NAGY ADATKÖZPONTOK?

Szerte a nagyvilágban. Az Egyesült Államokban, Kínában, Nagy-Britanniában, Svédországban... Az Északi sarkkörön innen és túl, a tenger alatt, erdő közepén... Valójában egyre több az adat, így egyre nagyobb kihívást jelent az adatok - fenntartható módon történő - tárolása.

 

A nagy adatközpontok helyének megválasztásánál döntő szerepe van az olyan szempontoknak, mint pl. a stabil áramellátás, a hálózati kapcsolatok elérhetősége, biztonsági kérdések és az éghajlat.

Ez utóbbi leginkább azért fontos, mert az adatkadatközpontok üzemeltetésében jelentős költségtényező a hűtés.

Érthető tehát, hogy nemzetközi trendeknek megfelelően egyre inkább előnyben vannak az északi területek.

 

 

Európában a legnagyobb kapacitású szerverparkok Nagy-Britanniában, Írországban, Svédországban, Portugáliában találhatók. Dublinban 51 ezer m2 alapterületen működik a Microsoft egyik adatközpontja, az északi sarkkörtől 100 kilométerre fekvő svédországi Lulea nevű városban pedig a több tízezer szerverből álló Facebook adatközpont üzemel.

Ami Magyarországot illeti, bár több szempontból is ideálisak a körülmények (stabil áramellátás, alacsony földrengés- és árvízveszély), és itt is vannak hatékonyan működő adatközpontok, hazánk – éghajlata miatt – mégsem jelent kiemelt célhelyet a nagy felhőszolgáltatók számára.

 

 

HOGY NÉZNEK KI VALÓJÁBAN A "FELHŐK"?

A felhőszolgáltatások biztosításához nagyon komoly háttérinfrastruktúra szükséges. Ha a valóságra vagyunk kíváncsiak, akkor ragyogó kék égen úszó habos-babos bárányfelhők helyett első körben óriási betonépületekbe rejtett, hatalmas, több szempontból védett szerverparkokat képzeljünk magunk elé. A nagy adatközpontok ipari méretű üzemek, komoly áramellátó-, hűtő- és tűzoltórendszerekkel felszerelt, speciális létesítmények.

 

 

MI MINDEN SZOLGÁLJA AZ ADATKÖZPONTOK BIZTONSÁGÁT, AZ ADATAINK VÉDELMÉT?

 

A fizikai biztonságot kerítések, videókamerák, kártyás beléptető- és biometrikus azonosítórendszerek, szigorúan megszabott hozzáférési szintek, adott esetben fegyveres őrség biztosítják.

A kiberbiztonságot ma már a hagyományos behatolásfigyelő eszközök mellett az öntanuló, mesterséges intelligencia alapú megoldások is szolgálják.

Microsoft Office 365 Üzleti használatra

 

 

 

MILYEN TRENDEKET LEHET MEGFIGYELNI AZ ADATKÖZPONTOK LÉTESÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE KAPCSÁN?

„Zöldülő” szerverparkok

A nagy adatközpontok jelentős energiafogyasztók. Előrejelzések szerint ezek műlödéséből adódik majd 2020-ra az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 2-3 százaléka. A környezetterhelést ellensúlyozandó  „zöld” gondolkodás a felhőszolgáltatók részéről egyre inkább előtérbe kerül. Az energiahatékonyság fokozására a mesterséges intelligenciát is bevetik.

Közelebb a felhasználókhoz

A felhasználói élményt és a biztonságot is szolgálhatja az a trend, melynek alakítói próbálják az adatokat földrajzilag ismét egyre közelebb vinni a felhasználókhoz. A nagy adatközpontok tulajdonosai között vannak olyanok (pl. Microsoft), akik ún. mini adatközpontokat is üzemeltetnek. Ezzel egyrészt növelhető az adatátviteli sebesség, másrészt csökkenthető a kiszolgáltatottság a nagy adatközpontokkal szemben.

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a forbes.hu Betonba zárt felhő c. ismertetőjében és a computerworld.hu Adatutazás a valós és a virtuális térben c. cikkben szereplő információkat is felhasználva.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Felhő alapú szolgáltatások
Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - NémetPC Center Hungary Kft. - Magyar