Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Digitális eszközök és internet nélkül?

2018.08.15. 08:00

 

Se számítógép, se laptop, se tablet, se okostelefon, se wifi, se közösségi háló, de még csak egyetlen okoskütyű sem, sehol a közelben. Vajon el tudunk még képzelni egy ilyen világot?
Az elképzelésen túl: vajon milyen lenne megélni?

 

Elsőre talán sokan nosztalgikusan legyintenek („Ugyan, semmiség. Bármikor bevállalnám. Nem is olyan régen még pontosan így éltünk, milyen jó volt!”), míg mások számára a digitális eszközök használata és a szinte folyamatos online jelenlét a mindennapi valóságtól elszakíthatatlannak látszik.

Bármelyik álláspont is legyen közelebb hozzánk, tény, hogy az digitális eszközök és az internet használata beépült az életünkbe, úgy hogy közben mindezek jelentőségét nem is igazán tudatosítjuk.

 

Észre sem vesszük, de amint információra van szükségünk, rögtön a világhálóhoz fordulunk,
okostelefonunkat éjjel-nappal kartávolságon belül tartjuk, időről időre vetünk rá egy ellenőrző pillantást,
igyekszünk minden számunkra lényeges dolgot megörökíteni, esetleg másokkal megosztani.

 

 

 

Közben nem gondolunk bele abba, hogy milyen is lehet valóban kiszakadni a „digitális kavalkádból” és a modern kori segédeszközeink  állandó jelenléte nélkül megélni a valóságot.

A „trend-ellentrend” jelenség természetesen a digitalizáció kapcsán is megfigyelhető. Wifi mentes szállodák hirdetik magukat, divatossá válik hosszabb-rövidebb ideig elvonulni a természetbe.

 

A leginkább ellentmondásosnak az tűnik, hogy már a nagy technológiai cégek is megjelennek az ellenáramlatban azáltal, hogy  szabadon beállítható korlátozó funkicókat építenek be szolgáltatásaikba.

 

 

 

A Google digitális jóléti programja keretében az Android 9.0 Pie rendszerben ősztől elérhetővé válik egy, a mobilfüggőség ellen kitalált funkciócsomag. Ennek segítségével a felhasználó többek között áttekintést kaphat arról, mennyi időt töltött el a készülék illetve az egyes alkalmazások használatával, időkorlátokat, „ne zavarj” módot állíthat be.

Az Apple iOS 12-es operációs rendszere is tartalmaz majd ilyen funkciókat.

A Facebook is reagál a függőség problémájára. Várhatóan a mobilos Facebook és Instagram alkalmazások „Beállítások” menüpontja alatt lehet majd elérni az aktivitást és az eltöltött időt figyelő eszközöket. Itt szintén lehetőség adódik időkeret és annak elérése esetén figyelmeztető értesítések beállítására.

A korlátozó funkciók várható népszerűsége egyelőre kérdéses. Tény azonban, hogy sok ember pontosan tisztában van azzal, hogy túl sok időt tölt az internet előtt, valamint mobilozással, ezért próbál időkorlátot szabni ilyen jellegű tevékenységeinek (Ipsos kutatás, 2018).

Előzetes beállítások segítségével vagy a teljes önszabályozásra hagyatkozva...  a legfontosabb, hogy digitális világunkban is meg tudjuk tartani  azt a bizonyos nagy betűs EGÉSZSÉGES EGYENSÚLYT.

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Digitális eszközök és internet nélkül?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német