Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Informatikai biztonsági tippek home office esetére

2020.11.13. 11:10

 

A koronavírus-járvány okán 2020-ban Magyarországon is nagyot nőtt az otthoni munkavégzés jelentősége, ezért összegyűjtöttük azokat a javaslatokat, melyekkel biztonságosabbá válhat a home office. Cikkünket egyszerre ajánljuk munkaadóknak és munkavállalóknak.

Míg 2019-ben havonta átlagosan mindössze 2% volt a rendszeresen vagy alkalmanként távolról dolgozók aránya az összes foglalkoztatotthoz képest, addig ugyanez az érték a 2020 január-szeptemberi időszakban már 8,8%-ra változott. Rendkívül szembetűnőek a KSH által közzétett április havi adatok: az idei évben az említett tavaszi hónapban tízszeres volt a távmunkavégzés aránya az előző év azonos időszakához képest.

 

A rendszeresen vagy alkalmanként távmunkavégzéssel foglalkoztatottak aránya az összes foglalkoztatotthoz képest a 15-74 éves korosztályban Magyarországon

A grafikonhoz felhasznált adatok forrása:
A 15–74 éves foglalkoztatottak távmunkavégzésének havi alakulása (KSH)

 

Bár sok munkaadó eredetileg a járványhelyzet szülte kényszerként tekintett a home office bevezetésére, szerencsére számos esetben beigazolódik, hogy az otthoni munka akár hosszabb távon is hatékony megoldást jelenthet.

A távoli munkavégzés terén teljesen kezdőkhöz képest tavasszal könnyebb helyzetben voltak azok a vállalkozások, szervezetek, melyeknél már korábban is volt legalább részleges home office. Esetükben már adott lehetett az infrastruktúra, a szükséges technikai megoldások és a megfelelő informatikai támogatás.

Az informatikai biztonsági kérdések azonban korábbi munkamódszerektől és tapasztalatoktól függetlenül a távmunkával érintett szervezeteknél folyamatosan és persze fokozottan merülnek fel. Ezért pontokba szedtük javaslatainkat, melyekkel biztonságosabbá válhat az otthoni munkavégzés.

 

  1. Ami az eszközhasználatot illeti, a legjobb megoldás természetesen, ha a munkavállaló számára biztosítható egy céges laptop (adott esetben asztali PC, tablet, telefon stb), melyre egy informatikai szakember előzetesen telepíti a szükséges szoftvereket, elvégzi a biztonsági és jogosultsági beállításokat, és kialakítja a titkosított kapcsolatot a belső vállalati / szervezeti hálózatra történő csatlakozáshoz. Ezt követően a munkavállaló úgy tud dolgozni saját otthonából, mintha az irodában lenne, hiszen eszközén minden céges hálózati dokumentum, levelezés, alkalmazás telepítve és konfigurálva van.

    Amennyiben a dolgozók saját eszközeiket használják, azokat is el kell látni egy megfelelő biztonsági szinttel rendelkező titkosított kapcsolattal a belső hálózat eléréséhez. A legszerencsésebb, ha a munkavállaló távoli asztali kapcsolattal jelentkezik be a munkahelyi gépére, így egyrészt az ottani beállításoknak megfelelően fér hozzá a belső hálózathoz, másrészt a szervezeti adatok nem kerülnek át az otthoni számítógépre. Fontos, hogy az otthoni gépen legyen beállítva a jelszóval védett bejelentkezés.

    Ideális esetben a dolgozó egymaga használja az otthoni munkavégzésre kijelölt saját eszközét, így elkerülhető, hogy például a családtagok által kezdeményezett letöltések biztonsági kockázatot jelentsenek. Amennyiben a háztartáson belül a külön számítógép nem megoldható, kompromisszumos megoldást jelent a közös gépen a munkavégzéshez egy különálló, jelszóval védett felhasználói fiókot létrehozni.

     
  2. Fontos, hogy a távolról dolgozó kollégák csak otthoni, jelszavas védelem alatt álló wifivel csatlakozzanak a hálózatra. Rendkívüli kockázatot jelenthet a nyilvános, nem biztonságos wifi hálózatról történő munkavégzés.

    Wifi nyaraláskor, wifi otthon című cikkünk

     
  3. A távoli bejelentkezésekhez célszerű kétfaktoros azonosítást használni. Ebben az esetben az azonosítás során a jelszó megadása mellett még egy biztonsági műveletre is sor kerül (pl. egyszer használatos kód bevitele).

    A munka során használt eszközökre és rendszerekbe történő belépéseknél az erős jelszavas védelem home office esetén is elvárt. Érdemes tudatosítani az összetett és felületenként eltérő jelszavak használatának jelentőségét. Ideje túllépni a monitorokra ragasztott jelszóemlékeztetőkön, sokkal megnyugtatóbb alternatívát jelentenek a titkosítással rendelkező jelszókezelő alkalmazások. Kényelmes, de egyáltalán nem szerencsés a belépési felületeken a jelszavak elmentése.

    Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban! című cikkünk


     
  4. A biztonság érdekében távmunka esetén sem javasolt a külső eszközök (pl. USB-meghajtó) korlátozás nélküli használata.

     
  5. Függetlenül attól, hogy céges vagy saját számítógépen zajlik a távmunkavégzés, gondoskodni kell a megbízható és aktív vírusvédelemről, az operációs rendszerek és szoftverek naprakészen tartásáról, rendszeres frissítésekről. Külön gondolni kell a mobiltelefonok védelmére is!

    ESET vírusvédelem licencek otthoni és vállalati felhasználóknak

     
  6. Akárcsak a klasszikus irodai feladatellátás során, home office esetén is különös figyelmet érdemel a szükséges és elégséges szintű jogosultságok kialakítása, megléte. Így biztosítható, hogy mindenki csak ahhoz férjen hozzá, ami a feladataihoz szükséges.

     
  7. Ami az adatmentést illeti, a legpraktikusabb megoldást a céges hálózatra történő automatikus, rendszeres időközönkénti biztonsági mentések jelentik. Általában külön szabályozza is a munkaadó, hogy a munkavállalók saját eszközeiken nem tárolhatnak vállalati adatokat.

     
  8. Az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés távoli munkavégzés mellett is biztosítható. Ebben támogatnak a titkosítások, valamint a felhasználói eszközökön az adatok letöltését, másolását, tárolását korlátozó megoldások.

     
  9. A távoli munkavégzéssel értelemszerűen számos, esetleg korábban nem tapasztalt technikai jellegű kérdés, probléma merülhet fel a dolgozók részéről. Ideális esetben adott egy belső vagy külső informatikai szakember vagy csapat, aki(k)re lehet számítani, akár távolról is.

    Virtuális távsegítség

 

PC Center Hungary Kft. – INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Szolgáltatások

Informatikai biztonsági tippek home office esetére

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német