Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Ellopták már e-mail címem, jelszavam?

2019.02.13. 08:00

 

Hogyan kaphatunk választ egyszerűen és ingyen arra a kérdésre, veszélybe került-e már egy e-mail cím vagy jelszó?

Mutatunk egy lehetőséget.

Collection #1, azaz „Egyes Számú Gyűjtemény” – ezt a nevet kapta az az óriási méretű adathalmaz, melynek kiszivárgásáról  2019 januárjában szóltak a hírek. Elsőként a troyhunt.com számolt be arról, hogy mintegy 773 millió egyedi e-mail cím szivárgott ki, és ezekhez az e-mail címekhez 21 millió jelszót is közzétettek. Érdekesség, hogy a TroyHunt által készített illusztráción – ami egy aprócska részlete a teljes listának – két magyar weboldal is megjelenik, több tízezer érintett felhasználóval.

Nem sokkal az „Egyes Számú Gyűjtemény” megjelenése után, újabb, még nagyobb adatbázist, adatbázisokat fedeztek fel (Collection #2-5),  melyekkel több milliárd lopott jelszó került az internetre.

 

Kétségtelenül minden idők legnagyobb adatszivárgásairól van szó. Igaz, már eddig is egymást érték az adatlopásokról, adatokkal való visszaélésekről szóló tájékoztatások. Éppen ezért vissza-visszatérő témánk az, hogyan fokozhatjuk biztonságunkat az interneten.

 

Ezúttal szeretnénk felhívni a figyelmet egy olyan ingyenes szolgáltatásra, mellyel bárki ellenőrizheti, veszélybe került-e már (mostanában vagy korábban) e-mail címe, jelszava.

A szolgáltatás a Have I Been Pwned? (HIBP) oldalon érhető el.  A HIBP másfél évtizedre visszamenőleg gyűjti a nagy adatszivárgásokat és jelszólopásokat.

A lekérdezés nagyon egyszerű: beírjuk az ellenőrzini kívánt e-mail címet, majd a „pwned?” gombra kattintunk. Ezután jobb esetben zöld háttérrel a következő válasz érkezik: „Good news — no pwnage found!” Ha kevésbé vagyunk szerencsések, piros háttérrel  az „Oh no — pwned!” visszajelzést kapjuk, azaz történt valamilyen incidens az e-mail cím kapcsán.

Piros jelzés esetén további információt kapunk arról, hogy hány szolgáltatásból származnak a kikerült adataink, és van-e ezek között átfedés. Lefelé görgetve az oldalon a "Breaches you were pwned in” részben látható, melyik adatszivárgás során és mikor került ki a szóban forgó e-mail címünk, esetleg a hozzá tartozó jelszavunk.

 

 

Ha a lekérdezésből kiderül, hogy érintettek vagyunk valamelyik adatszivárgási ügyben, két kérdést kell tisztáznunk:

1. A szóban forgó adaszivárgás(ok) óta változtattuk-e a vizsgált e-mail cím(ek)hez tartozó jelszót / jelszavakat? - Ha nem, gondoskodjunk mielőbb a jelszócseréről!

2. Használjuk-e a veszélybe került jelszót / jelszavakat további szolgáltatásoknál? - Ha igen, minden érintett szolgáltatásnál végezzük el mielőbb a jelszócserét!

A fentieken túl érdemes lehet minden olyan szolgáltatásnál megváltoztatni a jelszót, amit a vizsgált e-mail címmel használunk.

Hogyan alkossunk erős és könnyen megjegyezhető jelszavakat? – Erről is írtunk az Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban! c. cikkünkben.

 

 

Az e-mail címek mellett kimondottan a jelszavak ellenőrzésére is lehetőség van a Have I Been Pwned: Pwned Passwords oldalon. Értelemszerűen itt is a zöld jelzés utal arra, hogy az adott jelszóval (aktuálisan, tehát a lekérdezéskor) biztonságban vagyunk. Ellenkező esetben hamar változtassunk rajta. A megfelelő jelszavas védelem kialakításához tippeket adunk  itt.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Informatikai biztonsági szolgáltatások

Ellopták már e-mail címem, jelszavam?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német