Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


E-hulladék statisztika

2018.04.05. 08:00

 

Egy-két év elteltével „elavuló”, megunt, cserére szoruló eszközök, rohamos technológiai fejlődés... Nézzünk szembe a következményekkel!
 

Egy tanulmány szerint 2016-ban világszerte 44,7 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett, és ennek mindössze 20%-át sikerült újrahasznosítani. (Elektronikai hulladékokká válnak például a számítástechnikai, telekommunikációs, szórakoztatóelektronikai eszközök, háztartási kis- és nagygépek, úgy mint számítógép, laptop, monitor, nyomtató, mobiltelefon, televízió, hifi torony, mosógép, hűtőgép, mosogatógép, okoseszközök, stb.)

Az összes elektronikai hulladék több mint egynegyede Európában keletkezett, itt az egy főre jutó e-hulladék elérte a 16,6 kg-ot. A visszagyűjtési arány a teljes kontinensre vonatkozóan 35% volt.

Sajnos a hulladéktermelés nagyobb ütemben növekszik, mint az újrahasznosítás aránya, az egyre növekvő „szemétkupac” pedig a környezetre és az emberi egészségre is veszélyt jelent. Az elektromos és elektronikus eszközök a bennük található nehézfémek és vegyületek miatt veszélyes hulladékként végzik, ugyanis ezek az anyagok a hosszas tárolás vagy égetés során kioldódnak és veszélyeztetik a talajt, a vízet, a levegőt és az élőlényeket.

 

Mit ne tegyünk?

Az elektronikai hulladékot még véletlenül se dobjuk a kommunális hulladékok közé vagy a lomtalanításkor használt konténerekbe. Természetesen nem is az útmenti vagy erdőszéli illegális hulladéklerakókban van a helyük.

 

Mit tehetünk?

1. Vásárolhatunk tudatosabban. Mielőtt újabb eszközre költenénk, gondoljuk végig, valóban szükség van-e rá. Ha a válaszunk igen, fontolóra vehetjük használt termék megvásárlását is.

2. Ajándékozhatunk, eladhatunk. A még működőképes készülékeket nem kell feltétlenül kidobni, lehet, hogy valaki örömmel elfogadná vagy megvenné azokat. Így meghosszabbíthatjuk a szóban forgó eszközök használati idejét, ezáltal is csökkentve a környezet terhelését.

3. Leadhatunk a megfelelő helyeken. A hibás vagy működésképtelen eszközöket adjuk le az azokat átvevő kiskereskedőknél, szolgáltatóknál, juttassuk el a gyártóhoz, ha ez megoldható. Végső esetben vigyük el ezeket a készülékeket, berendezéseket egy veszélyes hulladékokat is gyűjtő hulladékudvarba.

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a Nemzetközi Távközlési Egyesület (https://www.itu.int) The Global E-Waste Monitor 2017 című 2016. évre vonatkozó tanulmány adatait is felhasználva

További híreink

 

Elektronikai hulladék statisztika

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német