Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 4. RÉSZ: MIT JELENT A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA? TÉNYLEG MEGVÁLTOZTATJA AZ ÉLETÜNKET?

2018.02.22. 08:00

A bitcoin mögött álló blockchain (blokklánc) technológia már a gazdasági válság idején, 2008-ban megjelent, de a kifejezés csak az utóbbi időszak látványos pénzügyi eseményeinek köszönhetően terjed jelentősen a köztudatban.

A blockchain technológiának elsősorban azért jósolnak nagy jövőt, mert alapvetően meg tudja változtatni az emberek és / vagy szervezetek között zajló tranzakciók lebonyolítását (pl. pénzmozgások, ingóságok, ingatlanok, szellemi, virtuális javak cseréjét, adatok kezelését). Az ezzel a megoldással lefolytatott műveletek láthatóak maradnak, utólag nem lehet visszavonni vagy módosítani őket. A technológia nyújtotta biztonság szükségtelenné teszi két fél között a közvetítői, hitelesítői tevékenységet, harmadik fél bevonását. Eljön tehát a közvetlen ügyletek kora.

A biztonság abból adódik, hogy az adatok kezelése nem egy „központban” (pl. egy bankban, egy elszámolóházban, egy hatóságnál, egy ügyvédnél, egy utazásközvetítőnél, stb.) történik, hanem egy titkosítási (kriptográfiai) módszerekkel védett és hitelesített közösségi adatkezelés zajlik. Az adatkezlés során a tranzakciók nyilvánosak, a tranzakcióban résztvevők identitása viszont titkosított.

Az adatkezelő közösség tagjai egymás között rendszeresen és automatikusan adatot cserélnek. A nem központosított és sokszoros adattárolás miatt az adatok nagy biztonságban vannak.

A tranzakciók „digitális könyvelése” során úgynevezett blokkok jönnek létre, melyek láncolatot alkotnak. A blokkok láncolatában a blokkok egymáshoz kapcsolódnak, minden egyes blokk tartalmaz egy hivatkozást a korábbi blokkra, ezáltal megakadályozva a visszaéléseket és a tranzakciók visszamenőleges módosítását, törlését.

Konkrétan hol talákozhatunk majd blokkláncokkal?

Szerződéskötéseknél, lakáseladásnál, termékvásárlásnál, szobafoglalásnál, politikai választásoknál, kormányzati szolgáltatásoknál, egészségügyben, pénzügyi, logisztikai és egyéb üzleti szolgáltatásoknál... Gyakorlatilag bárhol, ahol a pontosságnak és a manipulálhatatlan adattárolásnak jelentősége van.

A kriptovalutákkal kapcsolatosan sokan buborékjelenségről beszélnek, ugyanez a blockchain technológiáról nem mondható el. Ahogyan az internet megváltoztatta az információk cseréjét, közlését, úgy a blokklánc technológia átalakítja a javak cseréjét. Jelentős összegek befektetésével világcégek sorakoztak fel a technológia mögé, mitöbb február 1-jén az Európai Bizottság útjára indította az Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot.

A fenti információk alapján érthető a várakozás, hogy a blokklánc technológia megújítja majd a hagyományos rendszereket és ezáltal beszivárog mindannyiunk életébe, hétköznapjaiba.

Kriptovaluta gyorstalpaló című cikksorozatunk végéhez érkeztünk. Hamarosan újabb témákkal jelentkezünk.

 

Kapcsolódó cikkek:

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 1. RÉSZ: EZÉRT TILTOTTA BE A FACEBOOK A KRIPTOVALUTA-HIRDETÉSEKET

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 2. RÉSZ: EGYSZER FENT, EGYSZER LENT... MIÉRT?

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 3. RÉSZ: HOGYAN KELETKEZNEK A KRIPTOVALUTÁK, ÉS HOGYAN HATNAK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁRA?

Informatikai szolgáltatások, internetes megoldások - Hírek

 

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 4. RÉSZ: MIT JELENT A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA? TÉNYLEG MEGVÁLTOZTATJA AZ ÉLETÜNKET?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német