Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 3. RÉSZ: HOGYAN KELETKEZNEK A KRIPTOVALUTÁK, ÉS HOGYAN HATNAK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁRA?

2018.02.15. 08:00

 

Hogyan keletkeznek a kriptovaluták?

A kriptovaluták elektronikusan keletkeznek és virtuálisan tárolhatók, nincs belőlük sem érme, sem pedig papírpénz, az egész egy számítógépes kódsor. A következő módszerekkel lehet hozzájuk jutni:

  • bányászat újtán,
  • törvényes fizetőeszköz ellenében történő vásárlással,
  • áru vagy szolgáltatás ellenértékeként elfogadva.

A bányászat a kriptovaluta előállításához szükséges egyedi algoritmusok alapján létrejövő kódsor létrehozása. Nem véletlen a szóválasztás: bányászat, azaz erőfeszítést igénylő tevékenység, értékhordozó lassú kitermelése (hasonlóan az arany vagy a gyémánt bányászatához).

A bitcoin bányászok speciális szoftverek segítségével matematikai problémákat oldanak meg, amiért cserébe előre meghatározott mennyiségű bitcoint kapnak. Így kerül a bitcoin a forgalomba.

Ami a bitcoint illeti, bányászatához kezdetben egy otthoni számítógép is elég volt, de mára már – mivel a hálózat egyre nagyobb lett, egyre többen „bányásztak” – nagyon erős  központi és grafikai processzorral rendelkező számítógépek szükségesek. A bányászathoz hatalmas szerverparkokat hoztak létre erre szakosodott cégek, akiktől adott esetben akár számítási kapacitást is lehet vásárolni, és ily módon résztvenni a bányászatban.

A fentiek alapján érthető, hogy a kriptovaluták bányászata a számítástechnikai termékek piacára is jelentős hatással van.

A bányászati láz miatt különösen megnőtt a kereslet a nagy teljesítményű videokártyák iránt. Januárban az NVIDIA (elsősorban korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai vállalat) arra kérte a kereskedőket, hogy előbb a játékosokat szolgálják ki. A bányászok felvásárlási láza ugyanis kedvezőtlenül hatott a „gamer világra”, az áremelkedések miatt sokan el is fordulnak a PC-ktől, helyettük konzolt vásárolnak. Ez a videokártya gyártóknak nyilvánvalóan nem kedvez, hiszen nem szeretnék elveszíteni a gamereket.

Itt szeretnénk visszautalni egy korábbi cikkünkre, melyben arra hívtuk fel a játékosok figyelmét, hogy az NVIDIA GeForce NOW (egyelőre béta állapotú és ingyenesen használható) felhő alapú szolgáltatásának köszönhetően szinte bármilyen játék játszható lett az interneten keresztül.

Az eddig említetteknél meghatározóbb az a hatás, melyet a digitális fizetőeszközök mögött álló blockchain (blokklánc) technológia vált ki.

A blockchain technológia ráadásul nem csak a pénzügyekre vagy az informatikára van hatással, hanem várhatóan beszivárog majd mindannyiunk hétköznapjaiba, életébe. Következő cikkünkben erről lesz szó.

 

Kapcsolódó cikkek:

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 1. RÉSZ: EZÉRT TILTOTTA BE A FACEBOOK A KRIPTOVALUTA-HIRDETÉSEKET

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 2. RÉSZ: EGYSZER FENT, EGYSZER LENT... MIÉRT?

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 4. RÉSZ: MIT JELENT A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA? TÉNYLEG MEGVÁLTOZTATJA AZ ÉLETÜNKET?

Informatikai szolgáltatások, internetes megoldások - Hírek

KRIPTOVALUTA GYORSTALPALÓ - 3. RÉSZ: HOGYAN KELETKEZNEK A KRIPTOVALUTÁK, ÉS HOGYAN HATNAK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁRA?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német