Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


„Mi volt ma az interneten?” - 1. rész

2021.03.12. 08:00

 

Témánk: Mit tehetünk a gyermekek digitális biztonságáért, hogyan védhetjük őket az online világban?

Tipikus szülői kérdés: „Mi történt ma az iskolában?”. Ennek a mintájára érdemes megbarátkozni a következővel is: „Mi volt ma az interneten?”.

Amennyire szokatlannak tűnik így felvezetni egy beszélgetést a csemetével, talán éppen annyira indokolt is. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni a digitális eszközöket, ráadásul egyre „önállóbban” teszik ezt. A felnőttek közül még a felkészültebbek is folyton egy kicsit lemaradva érezhetik magukat a következő generáció mögött, ha az online térről és az ahhoz segítő eszközökről van szó.

A mai gyerekek sok időt töltenek a virtuális közegben. Számukra az internet élettér. Az online és az offline élet egyensúlyára való törekvés korábban nem látott kihívásokat jelent a gyermekek nevelésében résztvevők számára, akiknek az aggodalmai jellemzően a következők:

  • Túl sok időt tölt a gyermek a neten.
  • Nem csak életkorának megfelelő tartalmakkal, programokkal találkozik.
  • Zaklatások érhetik.
  • Nem feltétlenül derül ki minden, ami a virtuális térben történik.

Az aggodalmak jogosak, viszont tehetünk azért, hogy az interneten is nagyobb biztonságban tudhassuk a kiskorúakat. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány javaslatot:

 

1. ÖNKÉPZÉS

Felnőttként is. Ennek a cikknek az elolvasásával már meg is tesszük az első fontos lépést. Meglehet, hogy még egy másik világban nőttünk fel vagy, hogy nem igazán kötnek le bennünket a digitális vívmányok, mint ahogy az is, hogy enélkül is rengeteg a gondunk. Mégis, ha nem szeretnénk teljesen kirekesztve érezni magunkat gyermekeink, unokáink, tanítványaink… világából, rákényszerülünk az élethosszig tartó tanulásra. Ehhez nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha nyitottak maradunk a téma iránt, időnként utánaolvasunk néhány kérdésnek. Ha van rálátásunk a digitális térben kínálkozó lehetőségekre és az ott felmerülő veszélyekre, nagyobb eséllyel fogjuk biztonságban tudni, és jó irányba terelgetni a fiatalságot.

 

2. PÉLDAMUTATÁS

Az első pontban említett önképzésnek számos pozitív hozadéka lehet. Ha a felnőttek lehetőségeikhez képest felkészülten, magabiztosan használják az internetet, az csodálatos példa a gyerekek előtt. Akkor lehet hitelesen biztonságtudatosságra nevelni, ha mi magunk is azok vagyunk, akkor számíthatunk nagyobb eséllyel az egészségesen kritikus gondolkodásra a felnövekvő generációtól, ha az minket is jellemez.

 

3. TECHNIKAI MEGOLDÁSOK

Az interneten a gyerekeket fenyegető veszélyek egy része megfelelő információbiztonsági intézkedésekkel elkerülhető:

 
  • A számítógépeken, telefonokon futó operációs rendszerek, programok, alkalmazások rendszeres hibajavító frissítései a biztonságot szolgálják.
     
  • A vírusok és egyéb rosszindulatú programok ellen a korszerű vírusvédelem jelenthet megoldást. A biztonsági szoftverek használata és azok rendszeres frissítései valamennyi eszközre (pl. asztali számítógép, laptop, tablet, okostelefon és egyéb okoseszközök) ki kell, hogy terjedjenek.

    ESET vírusvédelem licencek otthoni és vállalati felhasználóknak
     
  • Okoskütyük (pl. okosórák) beszerzésekor javasolt az ismert márkák mellett dönteni, és előzetesen informálódni azok sebezhetőségéről. Gondos eszközválasztással, naprakész biztonsági szoftverekkel elkerülhető, hogy az adott okoseszközön keresztül illetéktelenek hozzáférjenek a gyermek személyes adataihoz, telefonszámához, tartózkodási helyéhez, fényképeihez, privát beszélgetéseihez, vagy megpróbáljanak kapcsolatba kerülni vele.
     
  • Érdemes külön figyelmet szentelni a webkamera mint biztonsági rés védelmére. Ideális esetben az eszközre telepített biztonsági szoftver webkamera védelemmel is rendelkezik, jelez, ha valamilyen program hozzá szeretne férni a kamerához, és lehetőséget ad ezt letiltani vagy engedélyezni. Tudjunk róla, hogy akár egy ártalmatlannak tűnő számítógépes játék is lehet veszélyes „kukkolós” applikáció, valamint hogy adott esetben a kamerát akár távolról is be tudja kapcsolni a támadó. Nem túlzás ezért használaton kívül kihúzni vagy letakarni azt.
     
  • A szülői felügyeleti funkcióval rendelkező védelmi megoldások számos lehetőséget kínálnak: segítségükkel kiszűrhetők például a gyermekek számára káros vagy életkoruknak nem megfelelő oldalak, tartalmak és alkalmazások. Lehetőség van az időbeli korlátozásra (pl. csak adott időszakban vagy csak adott időkereten belül használható az eszköz), helymeghatározásra, gyermekek által szülőktől történő engedélykérésekre (pl. extra játékidő).
     
  • A szoftveres támogatás mellett javasolt felnőttnek és gyermeknek együtt leülni és átnézni, hogy milyen alkalmazások kerülhetnek például a telefonra, és azok mihez kérnek hozzáférést. Számos program szeretne hozzáférni olyan adatokhoz (pl. tartózkodási hely), mely az általa kínált funkció szempontjából teljesen irreleváns. Legyen az egy (közös?) mérlegelés eredménye, hogy melyik szoftvernek adunk zöld utat, és melyiknek nem. Applikációt kizárólag hivatalos áruházból (Google Play, App Store) töltsünk le!
     
  • A gyermekek védelmét szolgálja, ha korán felhívjuk figyelmüket a biztonságos, nem kikövetkeztethető kódok, jelszavak használatára. Visszaélni természetesen nem illik vele, de jó, ha a gyermekkel egyeztetve legalább az egyik szülő tisztában van ezekkel a jelszavakkal, hogy szükség esetén segíteni tudjon.

    Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban! című cikkünk
 

 

Itt még nincs vége, FOLYTATJUK...! A 2. részben szó esik közösségi médiáról, értő figyelemről és digitális méregtelenítésről is.

„Mi volt ma az interneten?” - 2. rész

 

A cikket írta a PC Center Hungary Kft.

INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Szolgáltatások

IT biztonság

További híreink

„Mi volt ma az interneten?” - 1. rész

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német