Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


„Mi volt ma az interneten?” - 2. rész

2021.03.19. 08:00

 

Témánk: Mit tehetünk a gyermekek digitális biztonságáért, hogyan védhetjük őket az online világban?

Ahogy azt cikkünk első részében már kifejtettük, a mai gyerekek számára az internet élettér. Az online és az offline élet egyensúlyára való törekvés korábban nem látott kihívásokat jelent a nevelésükben résztvevők számára, akik azonban sokat tehetnek azért, hogy az interneten is nagyobb biztonságban tudhassák a kiskorúakat. Ehhez gyűjtöttünk össze javaslatainkat.

Az 1. részben, az 1-3. pontok alatt szó esett már önképzésről, példamutatásról és konkrét technikai megoldásokról is. 

A folytatásban terítékre kerül a közösségi média, a felnőttek részéről az értő figyelem fontossága, és az is kiderül, mit értünk digitális méregtelenítés alatt.

 

4. VISZONYULÁS A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁHOZ

A tizenévesek többsége – az életkori korlátozásoktól függetlenül – aktívan jelen van a közösségi médiában, mely tapasztalatlanságukból adódóan rengeteg szempontból veszélyeztetheti őket. A következő dolgokra hívjuk fel a figyelmüket:

 
  • Az adatvédelmi beállítási lehetőségeket meg kell ismerni és érdemes kihasználni (pl. privát profil és megosztások).
  • Az internet nem felejt! Ha egy információ (fénykép, személyes adat, véleménynyilvánítás, üzenet, stb.) egyszer felkerült a világhálóra, annak nyoma örökké ott is marad. Akkor is, ha később megbánják, ha törölik, ha a profilt megszüntetik, stb.
  • A megosztott tartalmat nem lehet 100 százalékban kontroll alatt tartani, nem biztos, hogy csak azok látják majd, akiknek eredetileg szánták. Semeddig nem tart elkészíteni egy képernyőképet, lementeni és továbbítani egy fotót, függetlenül attól, hogy az nyilvános vagy privát megosztással került-e a címzetthez. Nincs feltétlenül szükség rossz szándékú beavatkozásra. Elég, ha a fogadó fél biztonsági szempontból kevésbé tudatos vagy felkészült, esetleg az ő eszköze nem áll megfelelő védelem alatt. Így tehát puszta véletlenségből is szivároghatnak ki érzékeny információk.
  • Jobb megélni egy pillanatot, mint azonnal a kirakatba tenni. Bár a tinédzserek számára rendkívül fontos a barátok, iskolatársak véleménye, a tőlük érkező megerősítés és pozitív visszacsatolás, jó, ha megértik, hogy nem kell minden eseményt, történést ennek alárendelni. A privát szféra védelme adott esetben többet ér, mint a like-ok száma, a múlandó népszerűség a tágabb internetes közösségben.
  • Egyetlen kattintással is rengeteg személyes adatot közölhetünk magunkról vagy akár másokról. Tipikus példa: szülinapi bulin készült fénykép. Ártalmatlan dolognak tűnik, miközben egy ilyen kép posztolásával egy sor személyes adatot tálcán kínálunk az ünnepeltről. (Név, születési dátum, fotó, földrajzi elérhetőség - aki mások adataival szándékozik visszaélni, az kevesebbel is beérné…) Ha csoportkép készül, gondolni kell arra, hogy másokról (adott esetben más gyerekekről) is adunk ki információt.
  • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor lehet, hogy nem az. Mások tökéletesre csiszolt profilja, a közösségi médiasztárok lenyűgözőnek tűnő világa, a fizetett hirdetések ígéretei, a szenzációhajhász és kattintásvadász álhírek mind-mind megtévesztőek lehetnek. Ha folyamatos zúdul a "csillogás" egy még kiforratlan személyiségre, akkor az kikezdheti az önértékelését. Értessük meg a gyermekkel, hogy egyrészt nem kell mindent készpénznek venni, amit az internet elénk tár, másrészt pedig természetesen online is szembesülhetünk valós sikertörténetekkel, de azok mögött is mindig kemény munka áll.

    Honnan tudhatom, hogy álhír? c. cikkünk
  • Ismerkedni csak óvatosan! A legszerencsésebb, ha a gyerekek az online térben csak olyanokkal állnak szóba, akiket személyesen is ismernek. Ha a tizenéves mégis megismert valakit az interneten, akivel aztán személyesen is találkozni készül, első alkalommal indokolt a szülői odafigyelés. Online chatelés helyett próbáljunk személyes ismerkedésre és kapcsolattartásra buzdítani!
  • A közösségi médiában érdemes megfontoltan és mértékletesen kommunikálni. Kommenteléshez és csevegéshez indokolatlan bátorságot adhat a kiskorú számára, ha mindezt otthona biztonságából egy készülék mögül teszi. Az interneten történő megnyilvánulásoknál (különösen nyilvános hozzászólásoknál) számítani lehet arra, hogy nem csak jóindulatú reakciók érkeznek majd. Egy gyermeknek túl nagy kihívás egyedül megbirkózni a negatív, esetleg kimondottan rosszmájú visszajelzésekkel.
 

 

A közösségi háló használatában (is) rendkívüli jelentősége van annak, hogy mi a minta, mit lát a gyermek a környezetében. Nehéz elvárni a gyerekektől, hogy mértékletesek maradjanak, ha a szülők sem azok. Gyakori, hogy a digitális jelenlét megelőzi a világra jövetelt (ultrahangfelvételek a magzati korból). A szülőnek, nagyszülőnek – bármennyire is a büszkeség vezérli – gondolnia kell a gyermek jövőjére, mielőtt őt érintő, ábrázoló tartalmakat tenne közkinccsé. Egy szülői bejegyzés sértheti a magánélethez való jogot, a szülő által a gyermekről kreált imázs terhet is jelenthet a számára, de akár alapot adhat (később is) az online zaklatásra. Ha a gyermek már nagyobb, a szülő egyeztessen vele az őt is érintő megosztásairól!

 

5. JELENLÉT, ÉRTŐ FIGYELEM ÉS NYÍLT KOMMUNIKÁCIÓ

Egyészséges mértékben legyünk jelen a gondoskodásunk alatt álló gyermek(ek) virtuális életében is, néha vessünk erre is egy pillantást! Felállíthatók – nagyobb gyerek esetén akár közösen – azok a szabályok, melyeket be kell tartani. Értő figyelmet érdemel, ha a kiskorú az online térben szerzett tapasztalatairól, élményeiről, kudarcairól kíván beszélni. Ha nyitottak maradunk, megtudjuk, mi érdekli, időnként akár játszhatunk közösen a kedvenc számítógépes játékával vagy követhetjük mi is az influencerét.

 

Nagyon fontos, hogy észrevegyük, ha valami különösebb dolog történhetett vagy veszély leselkedik a gyermekre az online világban. Erre utalhatnak a következők:

  • hangulati ingadozások, ingerültség
  • viselkedésben bekövetkező változások
  • étvágytalanság, nehéz elalvás, stresszes reggelek
  • figyelemzavar, korábbi érdeklődés elvesztése
  • menekülés a valóságból, zárkózottság, közösség kerülése, távolságtartóvá válás
  • titokzatos viselkedés, online tevékenység elrejtése
  • ismeretlen közösségi profilok használata, vagy idegenekkel való kapcsolatfelvétel a neten
  • profil törlése, közösségi média hirtelen kerülése
 

 

Ha szemünk fénye az interneten keresztül rossz fát tett a tűzre, vagy őt éri online zaklatás, az hosszabb távon is kihathat a lelki egészségére, kapcsolataira, teljesítményére. Egy komolyabb incidens az online térben szorongásos problémákhoz, de akár depresszióhoz is vezethet.

Ha már baj van, jó, ha minél előbb tudomást szerzünk róla. Egyszerűbb esetben elég leülni egy őszinte beszélgetésre ahhoz, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. Ahhoz, hogy a gyermek megnyíljon, hatékony technika lehet a nem szembesítő kommunikáció. Ez azt jelenti, hogy elkezdünk pedzegetni egy témát úgy, mintha az másvalakivel történt volna. Így a gyermek rájöhet, hogy nincs egyedül a problémájával. Előfordulhat persze, hogy minden saját igyekezet kevés, ilyenkor külső támogatásra, szakember bevonására lehet szükség. A legfontosabb, hogy a kiskorú mindvégig érezze, hogy számíthat ránk, van segítség.

 

6. DIGITÁLIS MÉREGTELENÍTÉS ÉS ELVONULÁS

Ahogy szokás elmenekülni a nagyvárosi nyüzsgésből vagy kiszakadni a szürke hétköznapokból, ugyanúgy rendkívül jótékonyan hat időről időre elvonulni az online térből. Nyilván erről egy kamaszt meggyőzni nem a legegyszerűbb feladat, de talán nem is lehetetlen…

Érdemes tudatosan kijelölni olyan időszakokat, vagy meghatározni olyan programokat, amikor a családban mindenki félreteszi a kütyüket. Nagy élmény lehet egy közös kirándulás, anélkül, hogy közben százával készülnének a fotók, akárcsak egy családi program, ahol egyetlen telefon sincs a látótérben. Sportolás, közös házi- vagy alkotómunka, egy jó társasjáték, egy séta, egy hobbi, egy kiadós beszélgetés… rengeteg lehetőségünk van arra, hogy szabadidőnkben kiszakadjunk a digitális térből, ezzel is óvva magunk és gyermekeink egészségét, egyensúlyát.

Amennyiben egy gyermek látja és tapasztalja, hogy mennyire kellemesen el lehet tölteni a szabadidőt digitális eszközök nélkül is, valószínűleg előbb-utóbb (ha máskor nem, hát majd felnőve) maga is ráérez arra a szabadságra, amit az online világ hosszabb-rövidebb ideig történő kiiktatása hoz magával. Emellett aki fiatalkorban megtanulja, hogy mit kell tennie vagy mire kell figyelnie a digitális térben a saját védelme érdekében, az egész élete során profitálhat ebből a tudásból.

 

„Mi volt ma az interneten?” - 1. rész

„Mi volt ma az interneten?” - 2. rész

 

A cikket írta a PC Center Hungary Kft.

INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Szolgáltatások

IT biztonság

További híreink

„Mi volt ma az interneten?” - 2. rész

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német