Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban!

2018.05.10. 08:00

 

5+1 tipp a megfelelő jelszavas védelemhez hétköznapi felhasználásra

Botrány botrányt követ... Szinte már mindennapossá válnak az adatlopásokról, adatszivárgásokról, személyes adatok illetéktelen felhasználásáról, adatokkal való visszaélésekről szóló hírek. Okkal érezhetjük veszélyeztetve a saját adatainkat is, ránktörhet az „ez velem is megtörténhet” érzés. Pánik, aggodalom helyett van néhány célravezetőbb ötletünk.

Ezek közül az egyik a megfelelő jelszavas védelem.

Nézzük pontokba szedve, hogy mire érdemes odafigyelni jelszó témában:

  1. Elcsépelt, közhelyes, unalomig ismételt, mégis okkal kerül felsorolásunk első helyére: Felejtsük el az egyszerű jelszavakat! 2016-ban a nyilvánosságra hozott lopott jelszavak között a legtöbbször előforduló jelszó: 123456. A top 10-es listán szerepelő további jelszavak (pl. 111111, password, 123123) sem árulkodnak túlzott kreativitiásról.
     
  2. Használjunk hosszú, erős jelszavakat! Minél hosszabb, összetettebb a jelszó, annál jobb. Tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, akár egyéb karaktereket, pl. írásjeleket. A jelszóként használt karaktersorozat ne tartalmazzon hozzánk köthető információkat (pl. születésnap, kedvenc focicsapat, gyerekünk neve, stb).
     
     

    Egy erős jelszó megalkotásánál kiindulhatunk egy általunk jól megjegyezhető mondatból.

    A mondat egyes részeit helyettesíthetjük vagy kiegészíthetjük speciális karakterekkel vagy számokkal és / vagy kiragadhatjuk csak az egyes szavak kezdőbetűit, esetleg az első két kezdőbetűket, stb.

    Pl. Kiinduló mondat: „Eső után köpönyeg.” Átalakítás után kapott erős jelszó: Es6Ut4Ko2.

     

     

  3. Különböző felhasználói fiókokhoz állítsunk be különböző jelszavakat! Így is csökknethetjük a kockázatot, hiszen ha egy helyről ellopják a jelszavunkat, akkor elég nagy valószínűséggel máshol is próbálkozni fognak vele.
     
  4. Segíthetnek a jelszókezelő programok. Az ilyen programok megfelelő biztonságú jelszavakat generálhatnak, továbbá az általunk megadott jelszavakat és adatokat titkosítják, kódolják,visszafejtésük egy mesterjelszóval lehetséges. Tehát egy mesterjelszó megjegyzésére van szükség.
     
  5. Ha van rá mód, éljünk a kétlépcsős (vagy kétfaktoros) azonosítás lehetőségével! Ennek lényege, hogy jelszavunk megadása után meg kell adni egy másik – kifejezetten az adott belépéshez szükséges, egyszer használatos, időkorlátos – bejelentkezési kódot is. A legtöbb magyarországi banknál már régóta ezt a módszert alkalmazzák, sms-ben kiküldve az egyszer használatos karaktersorozatot. Használhatunk jelszógeneráló programot (pl. Google Authenticator) is a kétlépcsős belépést külső programmal támogató szolgáltatások (pl. Facebook) esetén.

 

+1 Próbáljunk meg biztonságtudatosabbak lenni!

 

A legerősebb jelszó is kevésnek bizonyulhat, ha azt megosztjuk másokkal,
esetleg „a biztonság kedvéért” felírjuk magunknak,
majd az emlékeztetőül szolgáló post-it felkerül a monitorunkra.

 

 

Ha nem a saját jól védett eszközünket használjuk, akkor lehetőleg ne lépjünk be olyan oldalra, alkalmazásba, melyhez egyéni jelszavas azonosításunk szükésges.
Ne nyissunk meg kétes eredetű e-maileket, ne kattintsunk gyanús linkekre, akkor sem, ha azt látszólag egy ismerősünk küldte.
Legyünk körültekintőek mielőtt bárkinek is szabad utat adnánk személyes adatainkhoz. (Lásd korábbi Játékok a Facebookon... Te tudod, kinek adod az adataid? c. cikkünket.)
Megfelelő informatikai biztonsági szoftverekkel, vírus- és kémprogramvédelemmel, tűzfalmegoldásokkal, rendszeres szoftverfrissítésekkel sokat tehetünk informatikai biztonságunkért.
Építsük be az informatikai biztonságtudatosságot a mindennapokba!

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Informatikai biztonsági szolgáltatások

Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban!

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német