Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Számítástechnikai- és okoseszközök védelme a téli hidegben

2020.01.17. 08:00

 

Miért és hogyan védjük számítástechnikai- és okoseszközeinket a téli hidegben? Alapvető tudnivalók és jótanácsok a cikkben.

A nagy hideg, valamint a gyors és jelentős hőmérsékletváltozás nem kímélik eszközeinket: az akkumulátorok mellett más alkatrészek is érzékenyen reagálhatnak.

Köztudott, hogy az akkumulátorról működő eszközök fokozott odafigyelést igényelnek a téli hidegben. Ezalól nem képeznek kivételt az akkumulátoros számítástechnikai- és okoseszközök sem (pl. laptop, fényképezőgép, navigációs eszköz, okostelefon).

 

Ön is tapasztalta már a mínuszok alatt, hogy eszköze a szokásosnál gyorsabban lemerült, esetleg váratlanul ki is kapcsolt?

A jelenség az akkumulátorok működési elvével magyarázható. Tudni kell, hogy a jelenleg elterjedt akkumulátorok többségének működéséhez a szobahőmérséklet az ideális. A modern akkumulátorok ugyan már jobban tűrik az időjárási viszontagságokat, mint „őseik”, de a nagy hideg természetesen ezeknek sem kedvez.

Ráadásul a fokozott hideg ellen nem csak az akkumulátor „tiltakozhat hevesen”, hanem például a képernyőn megmutatkozó problámák (lelassulás, szaggatottság) is utalhatnak arra, hogy túlságosan alacsony hőmérsékletnek tettük ki eszközünket.

A gyors és intenzív hőmérsékletingadozás pedig értelemszerűen valamennyi apró alkatrészre hatással lehet.

 

Kisebb kellemetlenségek, de akár komolyabb meghibásodások megelőzéséhez összegyűjtöttünk néhány jótanácsot.

 

 

Lássuk, mit tehetünk eszközeink téli védelme érdekében!

  1. Tájékozódjunk arról, hogy a készülék milyen hőmérsékleten használható illetve szállítható biztonságosan (pl. termékleírás, használati útmutató, ügyfélszolgálat, szerviz segítségével)!
     
  2. Téli hidegben csak teljesen feltöltött készülékkel keljünk útra!
     
  3. Út közben is tartsuk meleg helyen az eszközt (pl. telefon a belső zsebben, laptop táskában), hogy ne, vagy csak kevésbé tudjon lehűlni!
     
  4. Használjunk hővédős tokot! Manapság már több cég is gyárt hideg és meleg elleni védelemre szolgáló hőszigetelő tokot okostelefonokhoz.
     
  5. Ne hagyjuk hosszabb időre az autóban számítástechnikai- és okoseszközeinket!
     
  6. Ne tegyük ki gyors és jelentős hőingadozásnak a készüléket! A jól felfűtött lakást elhagyva lehetőleg ne kapjuk elő azonnal az okostelefont a mínusz 5-10 fokos hidegben! Ugyanez fordítva is igaz: ha már jéghideggé vált a készülék, használat előtt fokozatosan melegítsük át! Értelemszerűen pl. ne tegyük azonnal meleg radiátorra! A páralecsapódás okozta károk elkerülése miatt különösen fontos a hirtelen átmelegedés megakadályozása nem vízálló készülékek esetén. Amennyiben mégis megtörtént a páralecsapódás, úgy a nedvesség felszáradására is hagyjunk időt!
     
  7. A fagyos telefont, laptopot, stb ne tegyük azonnal töltőre, lehetőleg várjuk meg, amíg az átmelegszik!
     
 

 

Mint látható, némi odafigyeléssel nagyon is sokat tehetünk azért, hogy értékeinket a téli viszontagságos körölmények közepette is megvédhessük. Ne feledjük: a jobb teljesítmény, a hosszabb üzemidő és élettartam megéri a "fáradozást".

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Rendszergazda szolgáltatás

Informatikai biztonsági szolgáltatások

További híreink

Számítástechnikai- és okoseszközök védelme a téli hidegben

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német