Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


"Legyen egy jó szakmája!" - És a digitális világban?

2018.04.11. 08:00

 

Sokszor halljuk vagy hallatjuk a címben szereplő szavakat. A szakmai tudás, a képesítés valóban nélkülözhetetlen a boldoguláshoz, de vajon elég?

Tapasztaljuk, hogy bizonyos szakmák egyszerűen feleslegessé válnak, eltűnőben vannak, várhatóan meg fognak szűnni. Hallunk arról, hogy a mai diákok több mint 60%-a ma még nem létező szakmákban fog dolgozni. Ők életük során sokszor fognak nem csak munkahelyet, de szakmát is váltani. Ráadásul az is várható, hogy egyszerre több munkahelyük lesz.

A hagyományos keretek (pl. heti 40 órás egy helyen eltöltött munkaidő) helyébe apránként a projektalapú, külsős szakértői, adott esetben távoli, digitális térben zajló munkavégzés lép.

 

Ne gondoljuk azt, hogy mindez csupán egy bizonytalan és homályos, távoli jövő képe. A digitalizáció okán már ma is szinte naponta születnek új elvárások.

 

Változnak a vevői elvárások, a munkaadók elvárásai a munkavállalókkal szemben és fordítva is. Itt nem csak a digitális kompetenciák iránti igényekre gondolunk. Előtérbe kerülnek a szakmaisághoz képest kevésbé kézzel fogható személyiségbeli tulajdonságok, személyes  képességek (angolul soft skills).

 

Ezek közül meglátásunk szerint a RUGALMASSÁG követelménye az, ami a leginkább összefüggésbe hozható a digitalizációval, és amire biztosan szükség van és lesz is a digitális világban. A nyitottság, a változások tűrése, az azokhoz való alkalmazkodás, azok befogadása, elfogadása követelményként jelentkezik a vállalkozásokkal, a munkaadókkal és a munkavállalókkal szemben is. A digitalizáció számos lehetőséget nyújt a hatékonyabb munkavégzéshez, de ha nem vagyunk ezekre kellőképpen nyitottak, hamar lemaradhatunk a vevőkért, munkavállalókért vagy munkahelyekért folyó versenyben.

 

  Ha a vállalkozásom nem vezeti be az újabb gyártási technológiát, majd megteszi azt a konkurencia. Ha munkaadóként nem vagyok nyitott a rugalmas munkaidőre vagy a távmunkára, majd nyitottak lesznek rá más munkaadók. Ha munkavállalóként idegenkedem egy új rendszer használatától, majd lesz más, akinek ez nem jelent problémát.  

 

Vegyük észre, hogy számos, már létező munkahelyet a digitalizáció szült és tart életben. Ma már nem az informatika az egyetlen olyan szakterület, ahol tudni kell naponta megújulni és rekordsebességgel reagálni a változásokra. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az informatika, az informatikai gondolkodás egyre inkább begyűrűzik más szakmákba is. Ami gépesíthető, azt előbb utóbb gépesítik. A fizikai és irodai rutinmunkákat emberek helyett egyre inkább gépek végzik el. Ráadásul még a kifejezetten élő munkát igénylő szakmákba is betör a komputerizáció és az automatizálás (pl. orvoslás).

 

A rugalmasság követelményének  való megfelelés tanulási készséget és hajlandóságot is feltételez. A digitalizáció adta újabb és újabb eszközöket illetve lehetőségeket tudni kell jól használni illetve kihasználni. Az autodidakta tanulás, a folyamatos önképzés fontosabb mint valaha. És ha már a tanulásnál tartunk, van egy jó hírünk: a rugalmasság képessége is fejleszthető, tanítható, tanulható.

 

PC Center Hungary Kft. - Informatikai szolgáltatások, internetes megoldások

További híreink

"Legyen egy jó szakmája!" - És a digitális világban?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német