Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Digitális oktatás a nagyvilágban

2018.08.23. 08:00

India, Ausztrália, Dánia, Dél-Korea... Ezeket az országokat szemeltük ki azzal a céllal, hogy röviden rámutassunk, hogyan zajlik a digitális oktatás másutt.

 

India

Köztudott, hogy Indiában az IT szektor húzóágazatnak számít. Az ottani kormány a gazdasági versenyképesség érdekében nemzetközi szervezetekkel és nagy cégekkel együtt rengeteg pénzt költ a digitális oktatásra.

Elterjedt az online oktatás, a távoktatás, az e-oktatás. Webináriumok, oktatóvideók, tanulást segítő számítógépes programok állnak a tanulni vágyók rendelkezésére.

A nők még mindig nehéz helyzetét ellensúlyozandó programok működnek. Így lehetséges az, hogy már sok indiai nő dolgozik digitális szakmákban (programozóként, supportosként, virtuális asszisztensként).

 

Ausztrália

A nagy távolságokra vezethető vissza, hogy Ausztráliában a távoktatásnak jelentős hagyománya van. Az elszigetelt településeken élő gyerekek rádiók  és rádió adó-vevők segítségével már évtizedekkel ezelőtt távoktatás keretében tanulhattak.

Ausztráliában készült a legelső „digitális tanterv”. Az interaktivitásra és az egyedül használható tananyagok fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetnek.

Mindemellett természetesen sok-sok pénzt költenek a digitális infrastruktúra fejlesztésére.

 

Dánia

A gyakorlatias és problémaorientált dán oktatásban a digitális eszközök jelenléte olyan természetes, mint a tollé és a füzeté. A kisiskolások a tanórákon már használnak tabletet, nagyobb diákoknál pedig alapelvárás a saját laptop. Wifi hozzáférést természetesen biztosítanak az oktatási intézmények.

A tanítás során használható digitális eszközök, alkalmazások nincsenek koráltozva, az iskolák és azon belül az egyes tanárok elképzelései mentén dőlnek el az ilyen jellegű kérdések.

Olyan adminisztrációs rendszer áll rendelkezésre, melyen keresztül – egyéb funkciók (pl. tájékozódás a követelményekről) mellett – lehetőség van tanár-diák kommunikációra.

 

Dél-Korea

Dél-Korea a „kütyük hazája”. Az informatikai infrastruktúra kiváló.

A dél-koreai kormány már több mint 10 évvel ezelőtt lépéseket tett a tankönyvek digitalizálása érdekében. A digitális tankönyvek a hagyományos szöveges tartalom mellett intaraktív feladatokat, multimédiás elemeket, videókat, internetes keresőt, virtuális valóság tartalmakat is magukban foglalnak.

A szegényebb sorsú tanulókat nyilvános internetpontokkal, táblaszámítógépekkel segítik.

2012-ben már 12 online főiskola volt Dél-Koreában.

 

Mint látható, a teljesség igénye nélkül ismertettünk néhány külföldi példát.

 

A digitális oktatás témaköre szükségszerűen Magyarországon is a fókuszban van, számos kérdést vet fel, és számos rövidebb-hosszabb távon megoldandó feladatot hoz magával.

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a www.digitaliscsalad.hu Digitális oktatás a világban - mire jutnak vele? és Digitális oktatás: hogy csinálják más országokban? című cikkekben található információkat si felhasználva.

 

További híreink

India, Ausztrália, Dánia, Dél-Korea...  Ezeket az országokat szemeltük ki azzal a céllal, hogy röviden rámutassunk, hogyan zajlik a digitális oktatás másutt.

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német