Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


A 10 éves kihívásról - másképp

2019.01.24. 08:00

 

„Így keletkezett egyre több adat, adat és adat... És az adatgyár máris felpörgött!” (Részlet a cikkből)

 

Futótűzként terjedt, hatalmas sikert ért el a 10 éves kihívás, avagy a „10 years challenge”. Valószínűleg nem szükséges túlmagyarázni, hogy mi történt az utóbbi időben, hiszen minden internetező belebotlott már legalább egy képpárba vagy szórakoztató cikkbe, melynek célja a 10 évvel ezelőtti és a mostani állapot összehasonlítása, a változás vagy a változatlanság megmutatása volt.

 

Ez az internetes kihívás egyrészt a visszaemlékezés örömét, vidám, netán megdöbbentő pillanatokat hozott magával. Rácsodálkozhattunk arra, mennyit változtak (vagy nem) közismert emberek, ismerőseink, környezetünk, körülményeink, esetleg mennyit változtunk mi magunk. Szó se róla, egy ilyen tömeges kihívás valóban sok-sok élményt tartogat, megállít egy pillanatra, elgondolkodtat, és ezáltal talán még előbbre is visz.

Másrészt:

 

Vegyük észre, hogy az újabb kihívás újabb képáradatot, újabb tömeges és önkéntes adatszolgáltatást is jelentett. Szépen, rendezetten kerültek egymás mellé 10 évvel ezelőtti és jelenlegi fényképek, melyekre aztán sorra érkeztek reakciók, megosztások, hozzászólások... Sokan beálltak a sorba saját fotóikkal, így keletkezett egyre több adat, adat és adat... És az „adatgyár” máris felpörgött!

 

 

„Ugyan, miért kellenének valakinek éppen az én adataim?” – vetettük fel a kérdést korábbi, Játékok a Facebookon... Te tudod, kinek adod az adataid? című cikkünkben.

 

Érdekes és ellentmondásos jelenség az, hogy az adatgyár ilyen egyszerűen felpörgethető. Ellentmondásos, hiszen – felmérések szerint már mi, magyarok is – egyre inkább észrevesszük azt, hogy az adat érték. Ebben persze szerepet játszanak a negatív történések, az adatszivárgásokról, adatokkal való visszaélésekről szóló hírek, rosszabb esetben a saját vagy közvetlen környezetből érkező tapasztalások.

Ismerkedünk, és egyre több esetben élünk is a különböző internetes felületek által biztosított adatvédelmi és biztonsági beállításokkal, és leginkább jelszavainkat féltjük.

Kacsolódó tartalom: Ilyen a megfelelő jelszavas védelem 2018-ban! c. cikkünk

 

Egyre tudatosabbak vagyunk tehát, de közben van még min dolgoznunk. Ahogy az adatainkat kezelő cégektől természetesen jogosan  elvárjuk, hogy gondosan bánjanak adatainkkal, ugyanúgy támasszunk elvárásokat önmagunkkal szemben is. Maradjunk megfontoltak, miközben adatot gyártunk magunkról, vagy megosztjuk azt másokkal.

Legyünk tisztában a következőkkel:

 

Értékes adatforrást jelentünk. A mi adatunk is érték. Akkor is, ha nem értjük, miért.
Akkor is, ha az „csak” egy fénykép. Akkor is, ha itt és most nem tűnik annak!

 

 

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a marketingmorzsak.hu A magyarok nem érzik biztonságban adataikat a közösségi média felületeken c. cikkben található információkat is felhasználva.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

További híreink

Informatikai biztonsági szolgáltatások

A 10 éves kihívásról - másképp

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német