Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Miért tűnt el a zöld lakat, mit mutat a kék pajzs?

2019.11.15. 08:00

 

Hová lett a zöld lakat a böngésző címsorából? Mit mutat a pajzs ikon a Firefoxban? Hányan és miért követnek (követnének) böngészés közben?

 

FELTŰNT, HOGY ELTŰNT?

Sokáig a böngésző címsorában megjelenő zöld lakat jelezte azt, hogy az éppen felkeresett weboldal biztonságos. A népszerű böngészőprogramok (Firerefox és Chrome) új, illetve újabb verzióiban azonban már nyoma sincs a zöld ikonnak az URL sávban. Hogy miért?

 

HTTPS kapcsolat esetén egy ideje mindössze egy kis szürke lakatot láthatunk a címsorban

Manapság már a biztonságos kapcsolatot tekintik alapértelmezettnek, melyet egy szürke lakat jelez a címsorban

 

A válasz egyszerű: az utóbbi években jelentősen megemelkedett a HTTPS-t használó weboldalak száma, így most már a biztonságos kapcsolat az alapértelmezett. Az alapértelmezettséghez pedig jobban illik a szürke szín, így HTTPS kapcsolat esetén egy ideje mindössze egy kis szürke lakattal találkozhatunk. Az egyre ritkábban, de még mindig előforduló nem biztonságos kapcsolatra pedig egy piros vonallal áthúzott szürke lakat hívja fel a figyelmet. 

Mi az a HTTPS?

Weboldalkészítés SSL tanúsítvány beállításával

 

 

MI VÁLTOZOTT MÉG?

A Firefox 2019 októberében megjelent 70-es verziójában a zöld lakat eltűnésén kívül további változások is történtek a biztonsági és adatvédelmi jelölésekben.

Az „i” ikon helyett már egy pajzs jelenik meg, melyre kattintva az aktuális oldalra vonatkozó adatvédelmi és követési információkat kaphatunk. A pajzs lehet szürke, kék vagy áthúzott. A szürke szín azt mutatja, hogy bár a böngésző adatvédelmi funkciói be vannak kapcsolva, az adott oldal nem alkalmaz követési megoldásokat, tehát nincs mit blokkolni. Amennyiben a pajzs kék, az az aktív védelmet jelzi. Ha a felhasználó kikapcsolta a védelmi funkciót, akkor pedig egy áthúzott pajzs látható.

 

 

Forrás: www.youtube.com, Firefox Privacy Protections: Letting You Track the Trackers
Firefox, Közzététel: 2019. okt. 22.

 

 

AZ ONLINE KÖVETÉS KÖVETÉSE

Az online követés általában nem észrevehető: a felhasználó sokszor nem is tud arról, vagy nem tudatosítja magában azt, hogy böngészés közben adatokat gyűjtenek róla. Mindeközben az internetes oldalak és a közösségi média folyamatosan próbálnak információkat szerezni látogatóikról. Weboldalakon át „követik” őket, hogy megismerjék böngészési szokásaikat és érdeklődésüket.

A szimplán statisztikai- és marketingcélú tevékenységkövetés mellett ráadásul másmilyen, kifejezetten rossz szándékú szkriptekkel is találkozhatunk. Jelentős károkat okozhatnak a feltört honlapokba beépülő kéretlen kódok. Előfordul például, hogy valamilyen távoli eszköz a gyanútlan internetező erőforrásait használná fel saját célra (pl. kriptovaluta bányászatra).

Hogyan keletkeznek a kriptovaluták és hogyan hatnak a számítástechnikára?

A követési kérelmekről, valamint azok blokkolásáról azonban most már magunk is tájékozódhatunk!

 

A Firefox pajzs ikonjára kattintva hasznos biztonsági és adatvédelmi információk, funkicók érhetők el

A Firefox pajzs ikonjára kattintva hasznos biztonsági és adatvédelmi információk, funkicók érhetők el

 

Firefox alatt kattintsunk az URL sávban látható pajzs ikonra, és kérjük le a blokkolt követők listáját. Megnyithatjuk az eltelt egy hétre készült jelentést is. A heti jelentést tartalmazó oldalon van lehetőségünk a védelmi szint megváltoztatására.

Ugyaninnen kiindulva a Firefox Monitor segítségével megtudhatjuk, érintettek vagyunk-e valamely adatszivárgás kapcsán, mitöbb áttekintést nyerhetünk valamennyi mentett bejelentkezési adatunkról, jelszavunkról, egy helyen törölhetjük, szerkeszthetjük azokat.

 

A cikket a benne megjelölt források felhasználásával írta a PC Center Hungary Kft.

INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

IT biztonság

Weboldalkészítés

További híreink

Miért tűnt el a zöld lakat, mit mutat a kék pajzs?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német