Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


OKOSJÁTÉK AZ OTTHONODBAN? AKÁR KÉMKEDHET IS!

2018.01.04. 08:00

Rendkívül népszerűek az internetre kötött, mikrofonnal, esetleg kamerával is felszerelt okosjátékok (pl. babák, robotok). Sok háztartásban került belőlük a karácsonyfa alá is.

Hogyan műkdödik egy okosjáték?

Használójának (többnyire gyerekekről van szó!) szóban elhangzó kérdéseit, utasításait, válaszait továbbítja egy távoli szerverre, ahonnan a beérkezett információk értelmezését követően megtörténik a válaszadás vagy más reakció visszaküldése.

Ártalmatlannak tűnik ugyan ez a „beszélgetés”, de észre kell venni, hogy a játék során sok-sok személyes információ hangozhat el (pl. gyermek és szüleinek neve, lakóhely, iskola, kedvenc étel, kedvenc játékok, stb).

A játékok szoftverét pedig akár meg is lehet hekkelni. Még az is lehet, hogy egy „támadó” beszélget a gyerekkel, vagy csak rögzíti, amit a gyerek mond.

Hogy nem csupán feltételezett veszélyekről van szó, ezt több eset is igazolja.
Ízelítőül:

  • Az Egyesült Államokban az FBI 2017 nyarán adott ki figyelmeztetést az okosjátékokkal kapcsolatban (amilyeneket a VTech, a Fischer-Price és a Mattel is gyárt).
  • Egy német biztonsági cég egyenesen azt javasolja a szülőknek, hogy kerüljék az internetre kötött okosjátékok vásárlását, mert a gyártók még nem kellőképpen biztonságtudatos módon fejlesztik ezeket.
  • A francia hatóságok figyelmét nemrég egy sor biztonsági rés miatt a lányoknak szánt My Friend Cayla baba és a fiúknak készült i-Que robot keltette fel.

Ahogy az már kiderült, az okosjátékok egy sor személyes adatot gyűjthetnek és tárolhatnak.

Ha internetre kötött játék van az otthonodban, akkor családod biztonsága érdekében a következő általános tanácsokat érdemes megfogadnod:

  1. Szülői felügyelet mellett engedd használni gyermekednek az okosjátékot!
  2. Ha már nem játszotok a játékkal, kapcsoljátok ki!
  3. Nagyobb gyerekekkel érdemes megbeszélni, hogyan is működnek ezek a játékok, így pontosan tudják majd, mit tartanak a kezükben. Egy ilyen beszélgetés a későbbi biztonságtudatos számítógépes eszközhasználatot is megalapozhatja. 

 

Írta PC Center Hungary Kft. a http://hvg.hu/  Kémkednek az okosjátékok, vigyázzon, mit tesz a karácsonyfa alá c. cikkben szereplő információkat is felhasználva.

További híreink

Informatikai biztonsági megoldások

OKOSJÁTÉK AZ OTTHONODBAN? AKÁR KÉMKEDHET IS!

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német