Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Mire jó (és mire nem) a kiberbiztosítás?

2018.10.19. 08:00

 

Bebiztosíthatjuk-e magunkat az „újfajta” digitális, internetes kockázatokkal szemben?
Mit nyújtanak és mit nem a kiberbiztosítások?
Mire számíthatunk a későbbiekben?

Mi lesz, ha lebetegszem, baleset ér, elveszítem a munkahelyem, leég a házam...? Szinte a végtelenségig lehetne sorolni aggodalmainkat, melyekkel együtt kell élnünk. A „szokványos” kockázatok enyhítésére már régóta létezik megoldás... biztosítások formájában.

Vajon mi a helyzet az „újfajta” digitális, internetes kockázatokkal? Bebiztosíthatjuk-e magunkat vírustámadás, adatlopás, adatvesztés, adatokkal való visszaélés, közösségi médiában történő rágalmazás stb. esetére?

Részmegoldásokat már találunk a fent említett problémákra a biztosítási piacon, Magyarországon is. Köthetünk biztosítást többek között vírustámadásra, bankkártyaadatok illetéktelen felhasználására, csaló webáruházak által okozott anyagi károkra, adatvesztésre. Tudnunk kell azonban, hogy ezek a konstrukciók meglehetősen korlátosak, nem nyújtanak, nem nyújthatnak teljes körű védelmet.

 

Nem nyújthatnak teljes körű védelmet? Hogy kell ezt érteni?

Általánosságban azok a kockázatok biztosíthatók, melyek bekövetkezésük esetén egyértelműen kimutathatók, és melyek pénzben kifejezhető kárt okoznak. A kibertérben bekövetkező káreseményeket azonban nem mindig egyszerű beazonosítani, számszerűsíteni.

 

Gondoljunk csak az olyan adatszivárgásokra, melyek csak évek múltán kerültek napvilágra.
A károsultaknak és az érintetteknek így hosszú-hosszú ideig sejtésük sem lehetett a már bekövetkezett incidensről.
Ráadásul attól, hogy egy adat illetéktelen kezekbe kerül, nem biztos, hogy visszaélés történik, illetve ha mégis, nem tervezhető ennek bekövetkezési ideje és az esetlegesen bekövetkező kár jellege, értelemszerűen a kár mértéke is nehezen számszerűsíthető.

 

 

 

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kiberbiztosítási szegmensnek egyrészt nincs múltja (azaz nincs tapasztalat), másrészt a gyors technológiai haladás kockázatait igencsak nehéz megfelelő biztosítási ajánlatokkal lekövetni.

 

Hogyhogy mégis ígéretes dolognak tartják a kiberbiztosítást?

A kiberbiztosítást a biztosítási piac ígéretes szegmensének tartják. Napjainkban leginkább a nagy adatmennyiséggel dolgozó (nagy)vállalatokat foglalkoztatja a téma.

 

Idővel azonban várható, hogy átlagos felhasználók is kiberbiztosításokat fognak kötni, ugyanolyan természetességel, mint ahogyan megkötnek egy balesetbiztosítást.

 

 

 

Számítani lehet arra is, hogy a biztosítótársaságok (is) szorgalmazni fogják ügyfeleik preventív magatartását. Vélhetően kedvezőbb biztosítási díjakkal számolhatnak majd azok a biztosítottak, akik a tőlük elvárható módon, megelőző intézkedésekkel védik informatikai rendszerüket, eszközeiket, adataikat.

Ne feledjük: a tudatosság és a megelőzés mindig olcsóbb, mint a kármentés.

 

PC Center Hungary Kft. - INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Informatikai biztonsági szolgáltatások

További híreink

 

Mire jó (és mire nem) a kiberbiztosítás?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német