Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


Internetes átverések a nyári szezonban is! – Így kerülhetők el

2018.07.19. 08:00

 

Tavaly a legtöbb, felhasználókat és online vásárlókat célzó adathalász támadás a nyári szezonban történt. Mivel mi magyarok egyre többet vásárolunk az interneten, egyre inkább ki vagyunk téve az internetes átveréseknek.

Ha „csak” a weben megrendelt, ám soha meg nem érkező termék árát bukjuk, az sokszor még a jobbik eset. Lényegesen nagyobb lehet a kár, ha a vásárlás során megadott személyes adataink, bankkártya adataink kerülnek kiberbűnözők kezére.

 

  Nincs feltétlen összefüggés az előre kifizetett pénzösszeg és a fennálló kockázat között.  

 

Mitöbb, az adathalászat céljával üzemeltetett weboldalak, webáruházak gyakran éppen olyan áron kínálják eladásra „áruikat”, melynek az előre történő kifizetésével együttjáró kockázat a vásárló számára még vállalható.

 

Vagyis mégha csak kis összegű vásárlásról van is szó, akkor is igyekezzünk meggyőződni a webáruház, a weboldal megbízhatóságáról.

Gyanakvásra adhat okot, ha:

  • az ár valószerűtlenül alacsony
  • a választék valószerűtlenül nagy (pl. minden márka minden terméke „megvásárolható” egyazon weboldalon)
  • csak lelkendező hozzászólások, vélemények olvashatók a termékekről, szolgáltatásokról (ezek többnyire hamis profiloktól származnak)
  • nincsenek megadva kapcsolati adatok vagy a megadott elérhetőségek nem működnek (pl. levelezőrendszerünk az adott e-mail címre küldött levelet nem tudja elküldeni)
  • nincsenek tisztázva, hiányosak, zavarosak vagy túl általánosak a szerződési feltételek (pl. szállítás, fizetés, garancia, visszafizetés, stb) vagy az adatvédelmi szempontok (pl. ki kezeli az adatokat, milyen céllal, mennyi ideig, történik-e adattovábbítás, stb)
  • a weboldal címe megtévesztő (pl. csak egy rövid szócskával, egy betűvel vagy csak a domain végződésben tér el valamely ismert és megbízható oldal címétől) vagy semmitmondó
  • a weboldal kinézete túl egyszerű vagy igénytelen
     
  Saját biztonságunk érdekében érdemes kicsit kutakodnunk még azelőtt, hogy személyes adatokat vagy bankkártya adatokat adnánk át csak úgy, egy távoli címzettnek az online térben.  

 

Ha a weboldalt a fenti szempontokat is figyelembevé már átvizsgáltuk, akkor is vannak még lehetőségeink. Utánanézhetünk a megjelölt cégnek vagy kapcsolattartónak az interneten, rákereshetünk a megadott címre a Google Térképen, kereshetünk véleményeket, írásokat a webáruházról, sőt akár ellenőrizhetjük is az oldalt kifejezetten ilyen céllal működtetett szolgáltatatások (pl. Scamadviser.com, Google Átláthatósági Jelentés) segítségével.

 

Írta a PC Center Hungary Kft. a computerworld.hu Tanácsok az internetes átverések elkerülésére című cikkben található információkat is felhasználva.

További híreink

Informatikai biztonság

Internetes átverések a nyári szezonban is! – Így kerülhetők el

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német