Kapcsolat

PC Center Hungary Kft.

Cím: 9028 Győr,
József Attila utca 167.
Mobil:
+36209454874
Skype: pccenterhungary
E-mail:
gyor@pccenter.hu
További...


2020-ban már a Facebook virtuális pénzével fizetünk?

2019.07.03. 08:00

 

A tervek szerint jövőre érkezik a Facebook saját virtuális pénze, a Libra. A kezelésére szolgáló digitális pénztárca a Calibra nevet kapta, mely jelenleg fejlesztés alatt áll.

Alapvető információkat már találhatunk a https://calibra.com/ oldalon. Ugyanitt van arra is lehetőség, hogy e-mail címünk megadásával értesítéseket kérjünk az újdonságokról és a szolgáltatás indításáról.

 

FIZETNI HATÁROK NÉLKÜL, KÖNNYEN ÉS GYORSAN

Úgy tűnik, a Libra használatával csaknem olyan egyszerűen lehet majd fizetni, mint készpénzzel.

Bizonyos szempontból még egyszerűbben is, hiszen ezesetben országhatárokon átnyúló megoldásról van szó. A cél az, hogy a Libra globális fizetőeszközként a lehető legtöbb országban elérhető legyen az emberek számára.

 

 

A Calibra pénztárca segítségével saját pénznemünket válthatjuk át Librára, mellyel aztán azonnal fizethetünk a weben. Mindössze néhány másodperc alatt és pár kattintással rendezhetjük pénzügyeinket, földrajzi helytől függetlenül. Így vásárlóként hozzáférhetünk olyan internetes termékekhez, szolgáltatásokhoz is, melyeket a saját fizetőeszközünkkel nem tudnánk megvenni, eladóként pedig szélesíthetjük a vevőkört, és rugalmasan, gond nélkül fogadhatunk akár több ezer kilométerről érkező fizetéseket is. A Calibra jelzi majd a mindenkori Libra vételi és eladási árfolyamokat. A fejlesztők nonstop ügyfélszolgáltatot, valamint  alacsony és átlátható tranzakciós díjakat ígérnek.

 

 

A Calibra egyrészt elérhető lesz önálló applikációként (nem csak Facebook felhasználók számára) az App Store és a Google Play áruházakban, másrészt használható lesz a WhatsApp és a Messenger alkalmazások keretében is. Az ígéretek szerint éppen olyan könnyen és gyorsan tudunk majd pénzt küldeni, átutalni, fogadni, feltölteni, leemelni, költeni, mint ahogyan egyébként már régóta üzeneteket, fényképeket továbbítunk. Virtuális fizetőeszközről lévén szó, a Libra nyomtatott, kézzel fogható formában természetesen nem áll majd rendelkezésünkre.

 

BIZTONSÁG ÉS ADATVÉDELEM A KÖZÉPPONTBAN

Ugyan globális pénzről van szó, a Libra használatát az egyes országok szintjén az illetékes pénzügyi felügyeletek kell, hogy szabályozzák.

Kérdőjelek akadnak még bőven, az azonban biztos, hogy minden számla és tranzakció ellenőrzése, hitelesítése meg kell történjen. Az új digitális fizetőeszköz használatához hivatalos személyazonosító igazolványra mindenképpen szükség lesz. Azt ígérik, hogy a Calibra ugyanazokat a biztonsági és hitelesítési eszközöket használja majd, mint a bankok és hitelkártyák.

A Libra – akárcsak a többi kriptovaluta – a nagyfokú biztonságot nyújtó blockchain technológián alapul.

 

 

Részlet a Mit jelent a blockchain technológia? Tényleg megváltoztatja az életünket? c. cikkünkből:

„A blockchain technológiának elsősorban azért jósolnak nagy jövőt, mert alapvetően meg tudja változtatni az emberek és / vagy szervezetek között zajló tranzakciók lebonyolítását (pl. pénzmozgások, ingóságok, ingatlanok, szellemi, virtuális javak cseréjét, adatok kezelését). Az ezzel a megoldással lefolytatott műveletek láthatóak maradnak, utólag nem lehet visszavonni vagy módosítani őket. A technológia nyújtotta biztonság szükségtelenné teszi két fél között a közvetítői, hitelesítői tevékenységet, harmadik fél bevonását. Eljön tehát a közvetlen ügyletek kora.

A biztonság abból adódik, hogy az adatok kezelése nem egy „központban” (pl. egy bankban, egy elszámolóházban, egy hatóságnál, egy ügyvédnél, egy utazásközvetítőnél, stb.) történik, hanem egy titkosítási (kriptográfiai) módszerekkel védett és hitelesített közösségi adatkezelés zajlik. Az adatkezlés során a tranzakciók nyilvánosak, a tranzakcióban résztvevők identitása viszont titkosított.

Az adatkezelő közösség tagjai egymás között rendszeresen és automatikusan adatot cserélnek. A nem központosított és sokszoros adattárolás miatt az adatok nagy biztonságban vannak.

A tranzakciók „digitális könyvelése” során úgynevezett blokkok jönnek létre, melyek láncolatot alkotnak. A blokkok láncolatában a blokkok egymáshoz kapcsolódnak, minden egyes blokk tartalmaz egy hivatkozást a korábbi blokkra, ezáltal megakadályozva a visszaéléseket és a tranzakciók visszamenőleges módosítását, törlését.”

 

 

A technológiai biztonság mellett kiemelt cél a Libra értékállósága. A pénzügyi stabilitást egy devizákből és más eszközökből álló ún. „Libra tartalék” („Libra Reserve”) meglétére és kötött árfolyamra kívánják alapozni, melyekről azonban további részletek még nem derülnek ki.

A Calibra előzetes biztonsági és adatvédelmi tájékoztatójában leírtak értelmében a Calibra a Facebook leányvállalataként, tehát attól (kvázi) függetlenül fog működni. A rendszerében tárolt pénzügyi adatok és a Facebookon fellelhető személyes adatok kezelése egymástól elkülönülten történik majd. A vállalások értelmében alaphelyzetben és a felhasználó hozzájárulása nélkül a Calibra nem adhat át pénzügyi adatokat a Facebook vagy harmadik fél részére.

A háttérrendszer kialakítására jött létre a Libra Association (Libra Szövetség) nevű szervezet, melybe a Facebook mellett számos más meghatározó vállalkozás is (például VISA, MasterCard, PayU, PayPal, eBay, Uber, Vodafone) beszállt. A tervek szerint a 2020-as indulásra akár százra is duzzadhat a nagy befektetők száma.

 

 

Frissítés 2019. július 4.: Amerikai törvényhozók indítványozták a Libra és a Calibra tervezett bevezetésének elhalasztását. Mindezt azért, hogy több idő maradjon az előzetes átvilágításokra, átfogó kockázatelemzésre és szabályozásokra. A Facebook a kérésre reagálva nyilatkozatban erősítette meg együttműködési szándékát a hatóságokkal.

 

 

 

A cikket a https://calibra.com/ oldalon található információkat is felhasználva írta a PC Center Hungary Kft.

INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK, INTERNETES MEGOLDÁSOK

Rendszergazda szolgáltatások

IT biztonság

További híreink

 

2020-ban már a Facebook virtuális pénzével fizetünk?

Vissza az előző oldalra!
PC Center Hungary Kft. - MagyarPC Center Hungary Kft. - Német